Arnau Vilardell. Foto: R. G.
Arnau Vilardell. Foto: R. G.

"A peu, en bicicleta o en transport públic. I quan necessitis un cotxe, elèctric i compartit"

Entrevista amb Arnau Vilardell, de la cooperativa mataronina Som Mobilitat, per a l'Anuari 2018

Aquesta entrevista forma part de l'Anuari 2018 publicat per Capgròs, on es resumeixen els grans temes de l'any que hem deixat enrere. Arnau Vilardell és un dels fundadors de la cooperativa mataronina Som Mobilitat, que aposta pel 'carsharing' de vehicles elèctrics i per transformar la manera com ens movem. 

Quina és la filosofia de Som Mobilitat?
Pensem que la millor alternativa sempre és anar a peu, amb bicicleta o amb transport públic. I quan necessitis un vehicle a motor, pots accedir a cotxes elèctrics compartits. Vam néixer a Mataró el juny de 2016 i avui la cooperativa ja compta amb 1.200 socis. Al voltant de 150 persones ja són usuàries habituals de vehicles i la resta fan tasques de dinamització a les seves ciutats i pobles. Cada cop estem a més municipis catalans, i estem a punt d’impulsar una cooperativa de segon grau a nivell europeu. 

Cap a on creieu que ha d’anar la mobilitat en els anys vinents? Què cal canviar del model actual?
Els reptes de mobilitat de futur són tres. En primer lloc els problemes de salut que generen actualment els motors a combustió: la contaminació provoca morts, increment de malalties cardiovasculars o d’altre tipus com l’Alzheimer, està demostrat que els infants més exposats a ella maduren més a poc a poc... En segon lloc contribueix al xoc climàtic que estem vivint. I finalment, hem de tenir en compte com afecta a l’espai públic. Els vehicles n’ocupen el 75%, ja sigui per circular o aparcats, però nomé representen el 25% de la mobilitat. Suposen una degradació del nostre entorn i eleven l’accidentalitat

I des de Som Mobilitat, com contribuiu a transformar aquestes realitats?
Impulsem els vehicles elèctrics que es mouen amb energies renovables, i que són compartits per tal de reduir-ne la xifra al carrer i canviar el model de mobilitat. Quan no tens cotxe de propietat i el comparteixes, t’ho penses dues vegades abans de fer-lo servir i busques alternatives. I això és positiu.

Sembla que Mataró vol prioritzar els vianants i els vehicles com la bicicleta elèctrica. Què us sembla la manera com ho està plantejant l’Ajuntament?
Tot el que avanci cap a treure cotxes i generar carrils bici segregats mentre prioritzes els vianants és fantàstic. Però a Mataró, i a tot arreu, anem tard. Cal ser valent, treure aparcament de superfícies, eliminar semàfors que són barreres per als vianants, tancar el centre als cotxes o apostar per idees com les ‘super illes o els camins escolars’. Son moltes mesures que s’han de combinar per avançar cap a una mobilitat sostenible. I una d’elels es pensar en compartir vehicles de la mateixa manera que compartim bicicleta.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive