Foto: R. G.
Foto: R. G.

El repte d’una administració pública més propera i fàcil per als mataronins

L’Ajuntament de Mataró ha impulsat durant aquest mandat la digitalització dels tràmits administratius i les eines de participació i transparència

Hi ha molt camí per recórrer per aconseguir que l’administració pública sigui molt més oberta, propera i senzilla per al ciutadà. Quelcom que el responsable d’aquest àmbit a Mataró, el regidor de Serveis Centrals Juan Carlos Jerez, admet sense rubor. “Ens cal a tots plegats un gran canvi de metodologia i cultura, perquè no existeixi aquesta tensió que a vegades vivim entre administrador i administrat”, relata. El seu principal objectiu, afirma, durant aquest mandat ha estat establir les bases per a una modernització de l’Ajuntament com a administració pública, en diferents àmbits: l’aplicació de sistemes telemàtics, la contractació electrònica, els portals de transparència respecte als pressupostos municipals i al deute públic, i les plataformes de comunicació amb els ciutadans.

Un seguit de mesures que, segons Jerez, situen Mataró com a municipi “pioner” a Catalunya en aquest àmbit, i que li han valgut al consistori mataroní el Reconeixement Administració Oberta. És el tercer any consecutiu que obté un d’aquests guardons que atorga el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) als ajuntaments i consells comarcals que han destacat en la implantació de l’Administració digital a les seves organitzacions.

L’Ajuntament de Mataró ha rebut per tercer any el guardó Reconeixement Administració Oberta

Administració oberta. Cada any l’Ajuntament afegeix més tràmits que es poden fer telemàticament, de cara a evitar que sigui obligatori realitzar-los de forma presencial a les oficines municipals. Més enllà d’això, s’està avançant perquè des del mateix Ajuntament es puguin fer gestions a altres administracions supramunicipals, el que s’anomena “interoperabilitat”.

Contractació electrònica. Avui la majoria de contractacions i licitacions que fa l’Ajuntament amb empreses i proveïdors són per via telemàtica. Les meses de contractació, mesura obligatòria per decidir a qui s’atorga un contracte i que a Mataró impliquen fins a 12 persones, es fan de forma virtual a diari (abans, per temes operatius, se’n feien una o dues al mes). Sense la necessitat d’una presència física ni la transmissió de documentació per correu, es guanya rapidesa i alhora seguretat jurídica, i les resolucions poden ser immediates.

“Avui un smartphone ens ofereix possibilitats infinites i sovint l’administració no ens permet ni les coses més bàsiques”

Pressupostos oberts. En aquesta pàgina web els ciutadans poden aprendre sobre la distribució del pressupost, l'estat d'execució de cada partida i com ha evolucionat la despesa per habitant. Una mesura que ha ciutat Mataró, segons el regidor de Serveis Centrals, com un dels ajuntaments “més transparents de l’Estat” en aquest àmbit.

Facturació. Una nova pestanya dins la web dels pressupostos oberts permet accedir a la informació sobre les factures de l’Ajuntament. D’aquesta manera es pot saber amb quins proveïdors treballa el consistori (empreses, autònoms i cooperatives), en quins àmbits i quins són els imports que es gasta l’administració local.

Observatori del deute. Mataró es va convertir, arran de la crisi i de diverses operacions urbanístiques, en una de les ciutats catalanes més endeutades. Durant aquest mandat s’ha creat l’Observatori del Deute, una web on els mataronins poden veure detallat quin és l’estat del deute de l’Ajuntament i de les empreses municipals, amb quins bancs s’ha contret, quins són els períodes d’amortització i a on es destinen els diners que s’han demanat en préstec.

Plataforma de participació ciutadana. L’Ajuntament ha iniciat en aquest mandat els Pressupostos participatius, on els mataronins han pogut escollir una part de les inversions que preveurien els comptes municipals per a 2018. Quelcom que s’ha fet a través d’un procés telemàtic amb la nova plataforma “Mataró decideix”, que s’ha de convertir en el futur en l’eina de participació ciutadana en aquest i molts altres aspectes.

“Aquestes mesures han de facilitar la vida al ciutadà i alhora fer possible que pugui exercir els seus drets"

Mataró a la butxaca. Aquest serà el nom de la nova eina, similar a una app, que posarà en marxa enguany l’Ajuntament, similar al servei de missatgeria per Telegram que disposa el consistori però amb una plataforma pròpia que no caldrà descarregar. Inclourà tota la informació municipal, serveis d’alerta i la possibilitat de xat per fer consultes directes amb el personal que treballa al servei d’informació municipal (fins ara només al telèfon 010).

Processos administratius. De la mateixa manera que s’està canviant la relació de l’administració amb el ciutadà, també es fan passos a nivell intern. L’objectiu és que al 2019 cap procediment administratiu de l’Ajuntament es faci en paper, sinó que tots siguin telemàtics. Per aquest motiu s’està licitant qui serà el proveïdor d’aquesta nova plataforma d’administració 100% electrònica.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive