“Abans de ser alcalde, a Les Santes jo pràcticament no hi anava. Només als Focs, amb la família perquè els nanos ho gaudien molt”. El testimoni de Joan Majó, alcalde de Mataró entre 1979 i 1983, el primer de la nova etapa dels Ajuntaments democràtics després de la caiguda del franquisme, mostra la decadència que vivien Les Santes durant els anys 70. Unes festes que no apel·laven la majoria de mataronins. Però les coses van canviar gràcies a l’impuls del grup de ciutadans disposat a recuperar la festa, i el propi Majó hi va jugar un paper important com a batlle.

Després de guanyar les eleccions al capdavant del PSC i formar un govern de concentració amb tres dels quatre partits que van assolir representació, Majó es va proposar fer realitat el seu lema de campanya, “Entra amb nosaltres a l’Ajuntament”. “Teníem la sensació que el consistori portava molt de temps anant al seu aire, sense participació real dels ciutadans”, rememora Majó. “La nostra principal preocupació era que el consistori esdevingués molt més democràtic i obert, i que molta altra gent d’arreu de la ciutat es pogués incorporar a la política municipal”, afegeix. Per a Majó, Les Santes van ser una via immillorable per portar-ho a la pràctica, ben pocs mesos després d’haver estat escollit (les eleccions van ser el 3 d’abril d’aquell 1979). “Volíem posar de manifest que era la gent qui organitzava la festa, no pas l’Ajuntament qui ho tirava tot endavant a la seva manera”, apunta l’exalcalde.

“Abans de ser alcalde, a Les Santes jo pràcticament no hi anava. Només als Focs amb la família perquè els nanos ho gaudien molt”


Majó insisteix que el seu objectiu va ser “posar l’Ajuntament en mans de la gent, dels ciutadans”, i que Les Santes va ser “una aplicació d’aquesta política en quelcom concret i tangible”. L’exalcalde, que en el futur va dur a  terme una gran carrera política a nivell estatal i arribaria a ser Ministre d’Indústria en el govern de Felipe González, recorda que en el seu moment va haver de sentir en més d’una ocasió que la festa “ens l’organitzaven des de fora”. “Potser ens ho pretenien dir com una crítica, però per mi era un elogi, perquè era això precisament el que buscàvem”. 

La Crida de l'any 1979, amb l'alcalde Joan Majó. Foto: Josep Maria Clariana (cedida per Cultura Mataró)

Aquell model tan obert i externalitzat que es va aplicar durant el seu mandat dista molt de la forma com s’organitzen i es promouen Les Santes avui. “Allò que llavors va caldre segurament ara no cal, perquè entenc que l’Ajuntament ja representa la ciutat en el seu conjunt, i moltes de les entitats i agrupacions que havien estat en l’origen de la festa avui treballen de forma normal i directa amb l’Ajuntament”, resol. 

Enginyer i polític

Joan Majó (Mataró, 1939), és doctor en Enginyeria Industrial. L’any 1979 va ser escollit alcalde de Mataró com a cap de llista del PSC i al 1983 va anar a Madrid al Ministeri d’Indústria. Va treballar durant 6 anys a la Comissió Europea, i va ser membre del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona. També ha estat Director General de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. El 2017 es va donar de baixa del PSC en desacord pel suport dels socialistes a l’aplicació de l’article 155.