-
-

I si El Corte Inglés reclamés a l’Ajuntament els 30 milions que ha invertit a Mataró?

D’alguna o altra manera El Corte Inglés haurà d’intentar recuperar la inversió fallida a Mataró

El Corte Inglés ha invertit al voltant de 30 milions d’euros per construir un centre comercial a Mataró que, si no canvien les coses, mai es farà realitat. L’empresa va adquirir els terrenys de Can Fàbregas a l’Ajuntament amb la garantia que hi podria crear un equipament de 26.000 metres quadrats. No hi podia haver cap obstacle, inclosa aquella inoportuna fàbrica protegida dins del catàleg del patrimoni, que primer l’Ajuntament va voler enderrocar i finalment va acabar desmuntant. 

Avui l’Ajuntament es troba amb una sentència del TSJC que directament considera l’operació un disbarat i l’obliga a reconstruir la fàbrica al seu lloc original. El Corte Inglés va deixar clar que volia el solar lliure, i així se li va vendre, amb la fàbrica desmuntada. Ara el consistori ha recorregut al Tribunal Suprem per intentar que ratifiqui el projecte urbanístic que el TSJC va tombar. Però pinten bastos. I davant d’aquesta perspectiva, sobrevola per l’Ajuntament una possibilitat ben funesta: i si al Corte Inglés li donés per reclamar al consistori els diners invertits al projecte?

El Corte Inglés tindria motius per fer-ho: se li va vendre quelcom que no ha acabat complint amb el que s’havia promès. Els 30 milions d’euros invertits no podran generar cap retorn si no es construeix el centre comercial, i des de l’empresa ja van deixar clar a l’Ajuntament que no reajustarien el projecte per encabir-hi Can Fàbregas reconstruïda. Fonts de l’empresa, però, descarten de moment que s’hagin plantejat demanar una indemnització al consistori. En primer lloc perquè volen esperar a que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre el recurs presentat per l’Ajuntament, quelcom que pot requerir fins a tres anys. Prefereixen no descartar al 100% que el Suprem doni la raó al consistori i el projecte es pugui mantenir, malgrat que aquesta opció s’observa com a molt remota.

Si l’Ajuntament de Mataró es veiés obligat a retornar aquests diners a El Corte Inglés, seria la ruïna d’un consistori en situació econòmica delicada. Tampoc a la pròpia empresa, per a qui tenir solars en desús no és quelcom del tot estrany. A Badalona, per exemple, la implantació d’un centre comercial al sector de Can Llamas tampoc ha fructificat, i avui l’espai a tocar de l’autopista C-32 segueix erm a l’espera que el projecte pugui tirar endavant o bé que, a través d’una permuta o bé una venda a algun agent immobiliari, se’n pugui desfer i recuperar part de la inversió. 

En el darrer Ple municipal, la regidora d’Urbanisme, Núria Moreno, va admetre que si el recurs de 
 presentat per l’Ajuntament al Suprem no prospera, “les conseqüències seran imprevisibles”, en paraules recollides per La Vanguardia. El Corte Inglés no es planteja a curt termini presentar cap demanda econòmica, però està clar que, encara que sigui d’aquí a uns anys i sense haver de passar pels jutjats, intentarà que els diners invertits a Mataró no quedin simplement enterrats al solar de Can Fàbregas. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive