Antoni Sors, Sergi Escalera, Francesc Portas i Antoni Quiñones eren quatre alpinistes catalans, membres de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró. Ara fa 31 anys, el 27 de setembre de 1987, van morir quan intentaven l'ascens al Lhotse Shar, un dels cims de més de 8.000 metres a l'Himalàia. El consistori i l'Agrupe van promoure el cap de setmana passat un acte d'homenatge a aquests quatre escaladors, en memòria seva i en reconeixement a la seva trajectòria esportiva. L'edifici de l'Agrupe, a la Baixada de les Escaletes, compta des d'ahir diumenge amb una placa en memòria de Sors, Escalera, Portas i Quiñones. Es tracta d'una iniciativa proposada per VOLEMAtaró en el Ple de juny, que tots els grups van votar favorablement. 

L'homenatge se suma a l'escultura que hi ha al Parc Central dedicada a Antoni Sors, l'alpinista més reconegut dels quatre que van perdre la vida en aquella expedició. Es va instal·lar l'any 2006, entre la plaça de Granollers i el carrer dels Pirineus. L'escultura, realitzada per l’arquitecta Maria Dolors Periel, commemora la gesta aconseguida al 1985 per Antoni Sors al fer el cim de l'Everest.

14360

El Lhotse Shar, al Nepal, és una de les muntanyes més difícils del món, la segona de l'Himalaia amb més sinistralitat després de l'Annapurna. L'expedició que l'any 1987 va intentar assolir-ne el cim estàva formada per Toni Sors, Sergi R. Escalera, Francesc Porras, Antonio Quiñones, Carles Vallès, Mercè Macià, Toni Ricart i Manu Badiola. Segons recorda l'Ajuntament en la nota feta pública amb motiu de l'homenatge als muntanyistes, ñ’objectiu era seguir la mateixa ruta que havien fet els austríacs Sepp Mayerl i Rolf Walter l’any 1970. Aquell 27 de setembre, Sors, Escalera, Porras i Quiñones van partir del camp base 4, a 7.350 m d’altitud, per l’aresta sudest amb l’objectiu de muntar el camp base 5 a 7.850 m, que seria el darrer camp base abans de poder fer el cim. 

32c70eacd6b4bdda84cd373eaa5a5973

El dia següent, el 28 de setembre, Toni Ricart va anar al camp base per inspeccionar la muntanya des d’allà. El 29 de setembre, al no rebre notícies, Carles Vallès, Mercè Macià i Manu Badiola van anar a inspeccionar la zona compresa entre els 7.400 m i els 7.800 m. En un primer moment no van divisar res però finalment va divisar els cossos dels seus companys en una glacera a uns 6.000 m d’alçada on havien caigut després d’haver ser arrastrats per una allau que s’havia desencadenat a 7.450 metres. 

Anys més tard, l’any 1990, Carles Vallès i Manu Badiola van fer la primera ascensió nacional al Lhotse Shar acabant així la gesta que havia acabat amb la vida dels seus companys.