Inauguració del Tramvia, l'any 1928
Inauguració del Tramvia, l'any 1928

Fa 90 anys que allà a Mataró, hi havia un tramvia...

Aquest 2018 se celebren nou dècades de l’arribada del Tramvia a Mataró; l’associació en el seu record reclama que es posi en valor i no caigui a l’oblit

El tramvia de Mataró té una cançó dedicada, va ser tota una notícia per la seva arribada en una ciutat que no era gran capital i va connectar durant anys la ciutat amb Argentona. Però 90 anys després, la ciutat sembla haver-lo oblidat, deixant pel record un dels cotxes al bell mig de Plaça Granollers, sense més indicatiu de la seva procedència o importància que el que n’expliquen els pocs que el reivindiquen.

“No tenim cultura del Tramvia; a Europa tenen museus dedicats, veiem princeses com la danesa promocionant-los al seu país... Però aquí no sabem quan tornarà un dels tramvies, el cotxe número 4 està emmagatzemat pendent de restaurar-se qui sap quan i hem d’alertar que el de Plaça Granollers està en mal estat perquè el pintin”. Joan Antoni és president de l’associació Amics del Tramvia, i reclama que la ciutat tingui un espai per explicar i recordar la funció d’un tramvia “premiat i destacat a nivell internacional”.

El Tramvia va estrenar-se un mes d emaig de 1928, i connectava diverses parts de Mataró amb Argentona

Antoni recorda que el barri de Cerdanyola es va desenvolupar a través del tramvia, que va estrenar-se el 27 de maig de 1928 i que va estar actiu fins 1965. “El Tramvia va desaparèixer després del desbordament de la Riera d’Argentona i el Torrent d’en Boada en una tempesta, enduent-se per davant el pont que feia servir el tramvia per creuar”, relata el president, que recorda com era el mitjà de transport preferit per anar de l’estació de Mataró fins Argentona. 

“No tenim cultura del tramvia; a Europa veiem princeses promocionant els tramvies dels seus països” 

“El tramvia havia portat progrés a la ciutat, noves formes de mobilitat i era un mètode de transport per a tot tipus de gent”, recorda Joan Antoni, que afegeix algunes causes més a la seva desaparició: “En els últims anys estava creixent la fabricació d’autobusos com a nou sistema de mobilitat i des de molts fronts es demanava donar-li un impuls definitiu”. El circuit que feien els tramvies de Mataró passava pel carrer Churruca, plaça Santa Anna, la Riera, carrer Argentona, Jaume Isern, Puig i Cadafalch, carretera d’Argentona i enfilava cap al municipi veí fins a l’Hostal Soler.

foto2

El tramvia, en tot cas, no ha desaparegut del tot arreu del món. “Fa 25 anys no n’hi havia i ara moltes ciutats d’Europa en tornen a tenir; és una aposta ecològica i ràpida. Una de les nostres propostes és recuperar-lo encara que sigui amb un recorregut petit per explicar als més menuts la seva història”, afegeixen. És una de les reivindicacions, però no l’única, de l’Associació d’Amics del Tramvia, que volen “recuperar el vehicle número 4, que es troba guardat a un magatzem en mal estat; hauríem de restaurar-lo i posar-lo en un lloc destacat”. Segons expliquen, està acordat que aquest vehicle anirà a una rotonda de nova creació a la zona del Rengle, quelcom que no convenç a l’Associació, que reclama una data concreta. El proper 27 i 28 d’octubre, al TecnoCampus, se celebrarà la 14a edició de la Fira Ferroviària, un emplaçament ideal per posar en valor el patrimoni de la ciutat i recordar, que allà Mataró, hi havia un tramvia.

Turisme a Argentona, indústria a Mataró

L’arribada del tramvia d’en Fortí, com es coneixia en honor a l’Eduard Fortí i Soler, principal impulsor, va anar unit al creixement turístic d’Argentona i al creixement industrial de Mataró, expliquen al llibre ‘El Tramvia Mataró-Argentona’ dels autors Ferran Armengol, Miquel Àngel Haro i Carles Urquiola. Un tramvia on les classes benestants de Barcelona anaven a les torres d’Argentones i els obrers d’aquest poble, el feien servir per iniciar la seva jornada a les fàbriques de la capital del Maresme. Un tramvia per a tothom.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive