Aquest dissabte, dia 16 de març, es compleix el 80è aniversari de l'afusellament per part de tropes franquistes de Josep Abril i Argemí, que va ser alcalde de Mataró. De cara a homenatjar la seva figura i la de totes les víctimes del franquisme, ERC, el partit d'Abril, ha promogut una sèrie d'actes al llarg del cap de setmana. 

L'Ateneu de la Fundació Iluro acull aquest divendres, dia 15, a les 19h, una conferència amb la Consellera de Justícia, Ester Capella, i amb l'historiador i regidor de la CUP a Mataró Juli Cuéllar. De cara al dissabte, hi haurà salves d'honor a primera hora del matí i projecció imatges Alcalde Abril durant la tarda davant l'Ajuntament. Pel que fa al diumenge, dia 17, el Foment acollirà a les 19h la projecció d'un documental biogràfic de l'alcalde. 

Abril, nascut l’any 1869, va ser alcalde de Mataró per ERC 1931 a 1934, quan va ser empresonat pels Fets d’Octubre, i durant uns mesos el 1936, amb el govern del Front Popular. Durant la Guerra Civil va ser jutge i fiscal a Mataró, i comissari municipal a Dosrius. Es va negar a marxar a l’exili, va ser detingut al febrer de 1939 i, després d’un judici militar sumaríssim sense cap mena de garantia, condemant a mort per uns fets que mai es van provar (donar suport a la columna malatesta i alegrar-se d’un assassinat que aquesta va cometre). El 16 de març va ser afusellat a Barcelona, junt amb 15 persones mes.