-
-

Salva Fernàndez

El velòdrom agonitza

La ubicació del nou Teatre Municipal posa sobre la taula el debat sobre la necessitat o no de tenir un velòdrom a Mataró

Un dels danys col·laterals que es va provocar amb l’anunci de la viabilitat del projecte Triangle-Molins va ser el velòdrom. Durant l’anunci del futur complex macro esportiu es va ubicar la boxa o la nova piscina municipal. I s’anunciava, també, la intenció del govern de col·locar a la zona del Velòdrom el nou Teatre. Les alarmes saltaven perquè el ciclisme en pista no tenia pistes sobre on anar, i el regidor d’esports, Ivan Pera, va ser clar: “Cal un projecte que garanteixi mantenir el ciclisme [...] no construirem una cosa per la que no hi hagi demanda”. Una plataforma per salvar el velòdrom i dos mesos i mig després, l’Ajuntament es va reunir amb els clubs de la ciutat –Esport ciclista Mataró, Club Ciclista Iluro i el Centre de Tecnificació- per abordar l’estat de la qüestió.

Pera afirma que la reunió va servir per exposar “la nova proposta que estem debatent pel nou equipament per la zona del parc central” i “vam explicar que per parlar d’un nou velòdrom cal fer un replantejament a fons de ciclisme en pista, canviar les dinàmiques dels últims anys i rellançar-lo”. El regidor remarca que no hi ha cap proposta sobre una nova instal·lació perquè primer “cal replantejar-se si cal fer o no un nou velòdrom”. “La realitat del ciclisme en pista és la que és i parlem d’un equipament que val molts diners”, afegeix el regidor, que xifra una obra d’aquest tipus sobre els 8 milions d’euros.

Antoni Granados, de l’Iluro, confirma que aquesta disciplina, com a la resta de Catalunya, està minvant. Aquest equip que ha tingut a les seves files ciclistes com Jonathan Garrido, sots-campió d’Espanya, o el recent Edu Gonzalo, té actualment “tres o quatre ciclistes federats”. Els números que dóna Granados no són gaire millors si es té en compte la base, on també en són “tres o quatre”. “Tenim poca gent, sobretot perquè molts pares no volen que els fills entrenin en carretera també i en la pista no es fan curses gairebé”, afirma. Aquesta setmana ningú del club entrenava pel simple fet que ningú podia anar a fer les sessions. Tot i això, Granados espera “fer un projecte conjunt amb l’Esport Ciclista Mataró per fomentar la base i recollir a gent jove”.

És, precisament, el que reclama Pera: “un projecte detallat i a fons; en la reunió tenien un plantejament general excel·lent. Ara toca anar al fons i el paradigma és el projecte presentat per l’hoquei herba”. El regidor admet que li diuen que parlen massa de l’hoquei, però afegeix que “sí” perquè és “el camí de com s’han de fer les coses: planificació rigorosa per promocionar l’esport minoritari i fer fort el club”.

Les dades que aporta l’Institut d’Esports sobre el funcionament del Velòdrom van en consonància amb els mostrats per Granados. Segons Pera, hi ha uns onze ciclistes federats que hi estan rodant entre el Centre de Tecnificació i els dos clubs, al que se li afegeix la gent de l’Escola Pia Santa Anna que pels matins van a fer ciclisme en pista. La resta d’usos té a veure amb la boxa –futur Triangle-Molins- i la pista de patinatge, que Pera admet que possiblement n’hauran de fer “una altre, ja que l’activitat esportiva s’ha disparat i amb la nova poliesportiva de Cirera sembla que no en tindrem prou”.

Més contrari a la situació actual es mostra Fernando Morenito, de l’Esport Ciclista Mataró i un dels impulsors de la Plataforma per Salvar el Velòdrom. Morenito afirma que actualment hi ha activitat “escassa”, però que aquesta es deu a “les males condicions” en les que es troba l’equipament, on la “gent no vol entrenar”. Segons ell, però, tenen en ment un projecte per potenciar la base i els grans, que només s’entén “amb la ubicació del velòdrom actual”. Es mostra contrari a que “l’equipament vagi fora sí o sí”, ja que si l’Ajuntament considera que al teatre s’hi ha d’anar a peu Morenito també creu que “el velòdrom ha d’estar a l’abast del centre com ara”. “El nostre projecte no es pot portar a terme si decideixen posar-nos el nou equipament al costat de l’hospital, allà no hi anirà ningú”, assegura, tot i que la tendència és la de fer equipaments en llocs espaiosos i fora del centre en altres esports.

Des de l’Esport Ciclista Mataró s’assegura que els motius pel baix funcionament actual són tres: “la gent no sap que està obert; les condicions climatològiques no són les idònies i tal i com està no s’hi pot anar”. “Segur que amb una remodelació aniria tot cap amunt”, afirma. El club compta uns dotze federats i entre “quatre i vuit” en entrenaments. Morenito pensa en un projecte ambiciós com el velòdrom de Tafalla, cobert i amb tot tipus d’usos. De cara al proper mes de maig hi ha prevista una nova reunió amb el regidor d’Esports, en la qual s’intentarà acostar posicions, tot i que la col·locació del Teatre Municipal en aquesta zona és inamovible, tenint en compte el component “estratègic” pel govern de cara a potenciar la cultura.

En cap cas Ivan Pera ha tancat la porta a un projecte pel ciclisme en pista. Assegura que el camí el faran “plegats”, tot i que demana que estigui ben marcat, que es faci “conjuntament entre els clubs i la Federació” i que se superin “els conflictes del passat”. “Això no pot ser flor d’un dia, cal treballar amb constància, paciència i marcar uns objectius esportius i socials per temporada”, remarca Pera. El regidor explica que “des de l’IE estudiarem propostes per una nova instal·lació tenint clar que ha de tenir alts rendiments esportius, socials i econòmics, però que per tirar endavant necessitem la implicació de es deferacions, la Generalitat i el Consejo Superior de Deportes”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive