L'espai de coworking de Can Fugaroles. Fotos: Romuald Gallofré
Notícies relacionades
L'espai de coworking de Can Fugaroles. Fotos: Romuald Gallofré

Silvia Ruiz

Can Fugarolas: tres anys compartint recursos i idees

Una antiga nau industrial en desús al barri de l'Havana s'ha convertit en espai de creació per a artistes i emprenedors

Can Fugarolas és un espai multidisciplinar creatiu nascut l’any 2013 amb la unió i la força de diferents persones, col·lectius i associacions de la ciutat. L’espai es crea amb l’objectiu d’oferir un lloc on facilitar la creació de projectes culturals, socials, artístics i sostenibles i donar suport a tot tipus d’emprenedoria. Tres anys més tard, aquestes instal·lacions situades al barri de l’Havana acullen més de 25 associacions i 280 socis i sòcies.

L'antic taller del barri de l’Havana avui acull més de 25 associacions i 280 socis i sòcies

Can Fugarolas era un antic taller de reparacions de cotxes amb més de 4.000 metres quadrats i un gran pati exterior. Davant la necessitat de col·lectius orfes d’espai a Mataró, es va decidir rehabilitar aquesta nau en desús i completament abandonada des de feia anys. Organitzacions com Cronopis, Estudi i Mig, Taller d’Idees i Coworking van ser les principals responsables d’engegar aquest projecte. “La idea principal va sorgir de Cronopis, davant la urgència de trobar un espai on poder estar després de veure’sobligats a marxar d’on estaven” recorda Enric Castellà, membre de l’Assemblea Tronc de Can Fugarolas i de la cooperativa de consum l’Estrella, amb seu a l'equipament. Ràpidament, gent del voltant va sumar-s’hi a la causa pensant en la possibilitat de buscar un lloc gran on altres col·lectius també poguessin tenir el seu espai de feina i convisquessin entre ells. Amb aquesta idea es va tirar endavant Can Fugarolas.

Malgrat que l’espai inicial ja oferia molt bones condicions en quant a amplitud, Castellà recorda en quines condicions ho van trobar: “Estava tot fet pols, molt brut, amb cotxes destrossats, bidons d’oli... i ho vam netejar tot nosaltres”. Detalla que “es va començar a netejar, a pintar, a tancar finestres i forats, i mica en mica es va anar arreglant i millorant tot l’espai com, per exemple, posant doble paret per evitar el fred”. Les millores i el canvi d’imatge de l’espai també van anar acompanyats d’un augment de la gent encuriosida i amb ganes d’afegir-se al col·lectiu.

Tres anys més tard, l’antic taller de reparacions de cotxes té una cara totalment renovada i disposa de tots els recursos i instal·lacions necessàries que requereixen els diferents col·lectius per fer la seva feina. Can Fugarolas està format per tres plantes on cada col·lectiu té el seu propi espai de treball. Tot i això, amb la finalitat de compartir recursos, també hi ha alguns espais oberts a tothom, com la cuina, la sala de reunions o el taller comunitari. El resultat és un espai millorat, fet des de la base i aconseguit gràcies a l’esforç de cadascun dels seus membres.

L’autogestió és el concepte que millor defineix el funcionament de Can Fugarolas

L’autogestió és el concepte que millor defineix el funcionament de Can Fugarolas. Segons Castellà, la filosofia que comparteixen és clara: “Si ens ho fem tot nosaltres mateixos i compartim els recursos aconseguirem molt més”. A més, agraeix que “tot i ser col·lectius que no tenim res a veure, compartir objectius ha anat molt bé”. D’altra banda, una de les claus del creixement de Can Fugarolas és el fet d’estar oberts a tothom i acceptar que vinguessin noves entitats amb nous projectes. Per a Castellà, la necessitat d’aquest espai a la capital del Maresme era indiscutible: “Hi ha una mancança molt gran d’espais de creativitat per poder expressar-nos i fer el que sabem fer, Mataró necessitava espais com aquest des de fa molt temps”.


Un col·lectiu de col·lectius

Parlem amb cinc dels projectes instal·lats a Can Fugarolas, que analitzen les virtuts de l'espai i del seu model de gestió

Cronopis: “Can Fugarolas ens ofereix unes condicions que no es troben fàcilment”

L’espai de Can Fugarolas no ha deixat de créixer en quant a nombre d’entitats que acull. Actualment ja són més de 25 associacions treballant dins de les instal·lacions: des de Cronopis, el col·lectiu d’artistes de circ que disposa en aquest espai de tots els elements necessaris per entrenar, fins a productores audiovisuals o cooperatives de productes ecològics. Marina Montserrat, membre de Cronopis, creu que un dels atractius de Can Fugarolas és el contacte que hi ha entre totes les entitats. Segons ella, “som un col·lectiu de col·lectius, i això és molt enriquidor”. Per a Montserrat, “la unió de tants perfils tan diferents fa que es creïn sinergies els uns amb els altres” i això acaba sent “com una font d’inspiració i també d’aprenentatge comú dels diferents col·lectius”.

Es tracta d'una companyia de circ amb una llarga trajectòria a Mataró

Malgrat la quantitat d’associacions i les diferents maneres de funcionar, l’organització a l’hora de prendre decisions i el bon treball en comú són els pilars que els han permès continuar endavant.“Cada 15 dies tenim l’Assemblea de Tronc i allà ha de venir almenys un membre de cada col·lectiu per tractar tots els aspectes comuns que ens afecten i que són necessaris perquè el col·lectiu segueixi endavant”, explica Anna Pascual, també membre del col·lectiu Cronopis. Pascual valora com a fonamental la necessitat de disposar d’un espai com aquest per poder treballar i practicar: “Els artistes de circ hem d’entrenar cada dia per estar en forma i millorar la tècnica i,per tant, necessitem espais grans on poder muntar trapezis i unes estructures específiques per fer circ”. Gràcies a les seves dimensions, “Can Fugarolas ens ofereix unes condicions que no es troben fàcilment”.


Estudi i Mig: “Compartint recursos acabem abaratint el cost de tot plegat”

Un altre dels col·lectius que va arrencar Can Fugarolasara fa tres anys és Estudi i Mig, un híbrid entre productora i coworking audiovisual on diversos creadors fan els seus projectes, tant en comú com per separat. Un fotògraf, un músic, un compositor, un realitzador o un dissenyador multimèdia. Tots hi tenen cabuda. Jordi Aliberas i Joan Cot,  membres del col·lectiu, creuen que un dels punts més atractius a l’hora d’unir-se aun espai com aquest és el fet d’unir perfils tan diferents: “El fet que estiguem compartint un espai amb tantes disciplines i entorns diferents fa que tu també puguis mirar més enllà i plantejar-te les coses de manera diferent”.

Una productora i coworking audiovisual amb professionals de diversos sectors

La filosofia de compartir recursos i, per tant, abaratir costos, ha estat també una de les característiques principals de Can Fugarolas des del seu naixement. “Una cosa que sempre hem procurat és tenir molts recursos dins de l’edifici que els compartim i espais accessibles dels quals tothom pot fer-ne ús”, afirmen, per afegir que “al fer-ho compartit acabem cobrint el cost de tot plegat d’una manera més beneficiosa per a tots”. Ells han trobat en aquest el lloc perfecte per treballar davant dels alts preus de molts lloguers i que afecten especialment al sector audiovisual.


Mohamed L'Ghacham: “Can Fugarolas és un lloc de creació per a gent amb inquietuds diferents”

En aquesta línia també s’hi troba Mohamed L'Ghacham, un artista urbà que porta 2 anys fent servir Can Fugarolas com a espai de treball. Mohamed va començar pintant grafiti quan era adolescent i, gairebé sense adonar-se, actualment ha acabat pintant murals i produint obres de taller per a galeries. Aquí ha trobat l’espai idoni per poder pintar els seus treballs d’interior, des de dibuixos fins a olis.

Artista urbà que s'està obrint camí de manera accelerada en galeries d'art

“Hi ha gent que està aquí perquè li interessa el projecte i d’altres pel cost de l’espai”, explica i defensa que “Can Fugarolas és una alternativa com a lloc de creació per a gent amb inquietuds en diferents àmbits”. En aquest sentit, l’artista lamenta que “Mataró és una ciutat bastant pobra en aquest sector i, en quant a muralisme, encara té molt per fer per posar-se al dia del que està succeint al seu voltant”. 


El col·lectiu d'horts: "Ve força gent gran del barri, de qui hem après molt"

El col·lectiu d’horts de Can Fugarolas és un grup molt heterogeni de gent, des de socis del proejcte fins a gent del barri amb ganes de cultivar els seus propis productes. "Hi ha realment de tot, jo mateixa comparteixo parcel·la amb una senyora gran, és molt intergeneracional i els més joves i inexperts aprenem molt dels més avesats en la matèria", explica Irene Moreno, una de les coordinadores dels horts.

Han convertit el pati de Can Fugarolas en parcel·les de cultiu d'horta ecològica

Estan formats per parcel·les de 40m2 on s'hi fan cultius d'horta ecològica, i el projecte ha dignificat del tot un pati que fa tres anys estava totalment deixat. "Però el sol era prou bo, i ben aviat vam aconseguir que donés fruits. Avui fa goig", afegeix Moreno. Els horts estan oberts a qui ho vulgui. "Tothom que vulgui tocar terra pot venir, només cal que es presenti a l'assemblea com a primer pas per accedir a una parcel·la", destaquen.


Cooperativa de consum l'Estrella: productes ecològics i col·letivitzats

El projecte de la Cooperativa de consum l'Estrella es presenta com una iniciativa de col∙lectivització del consum de productes ecològics. La cooperativa neix per respectar els propis entorns i salut consumint productes ecològics i fomentant el consum del comerç just i responsable. Ho fa potenciant la compra col·lectiva sota criteris que garanteixin la subsistència dels proveïdors i dels clients; difonent l'opci´`o de consum de productes ecològics; i coordinant-se amb altres grups similars en el marc de l'entitat Ecoconsum. 

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive