El 2016 és un any especial per a l’Esplai Garbí, ja que commemora el 40è aniversari com a entitat de lleure i que inicia aquesta celebració organitzant el ball de Carnestoltes, un acte que des de fa uns anys s’havia deixat d’organitzar a Mataró. Marina Camps, monitora de l’Esplai Garbí, explica que és el primer cop que s’aventuren a organitzar un acte per a tota la ciutat però que de moment tot va sobre rodes.

De fet, el ball de Carnestoltes és només el tret de sortida. “Dedicarem tot el 2016 a celebrar-ho”, comenta Martí Torres, també monitor de l’esplai. L’entitat va néixer el 1976 i que actualment compta amb un equip de 17 monitors i un total de 105 infants, des dels 5 fins als 17 anys, mataronins i maresmencs, que passen tots junts els dissabtes al local de l’Associació de Veïns Peremàs-Esmanides, un espai cedit per l’Ajuntament des l’any 2000.

Seguir educant en el lleure
El 40è aniversari de l’Esplai Garbí també significa continuar apostant i creient en l’educació en el lleure. “Les bases segueixen sent les mateixes, l’esplai és ple d’infants i monitors amb ganes de passar-ho bé, compartir i aprendre”, comenta Eulàlia Herrera. Ella és ex-monitora de l’esplai Garbí, actualment forma part del grup de famílies i com a mare considera que l’esplai “té una intencionalitat pedagògica fora dels àmbits de l’escola molt positiva per a l’infant”. Per altra banda, Pepe Sans, que va ser monitor de l’esplai als anys 80, considera que la tasca ara és més complicada, ja que “els nens tenen més coses materials al seu abast i és un repte il·lusionar-los amb les activitats. Els monitors es mereixen un gran reconeixement”.

Aina Sánchez, que fins fa dos anys era monitora, explica que sense cap mena de dubte l’esplai és on ha après i ha crescut més: “m’enduc una motxilla plena d’experiències, recursos i bones idees que sempre acaben sortint en el moment menys esperat per resoldre qualsevol situació”.