L’Àngela Bransuela, al barri de Rocafonda, i Mar Mediterrània, a Cerdanyola, són des d’aquest curs 2018-2019 escola institut, un sistema nou a la ciutat en l’àmbit de l’ensenyament públic que comparteix amb el Mar Mediterrània (ex Tomàs Viñas) i que ofereix tot el cicle d’educació obligatòria, de P3 fins a 4t d’ESO, en un mateix centre. Un “privilegi” que fins ara tenien tan sols les concertades i que ara s’està estenent al sistema públic d’arreu del país. A Mataró ha servit per donar resposta al creixement de la demanda de places d’ESO a causa de l’evolució demogràfica. Però sembla que el sistema també ha generat desajustos, tal i com han posat de manifest les queixes recents de l’AMPA de l’IE Àngela Bransuela i d’un grup de famílies de sisè de primària dels dos centres.

Els alumnes del centre que actualment cursen sisè i que han de donar el salt a l’ESO l’any que ve tenen garantida plaça al propi Àngela Bransuela i al Mar Mediterrània, en cas que vulguin continuar-hi. Però no no poden optar a la resta d’instituts del municipi en igualtat de condicions que els alumnes procedents de qualsevol altra escola pública de Mataró. La prioritat que tenen per seguir al seu centre actual va en detriment seu si volen anar a qualsevol altre institut, el mateix que els passa als alumnes de primària d’escoles concertades que ofereixen secundària al mateix centre.

Institut Mar Mediterrània. Foto: R. G.

Aquesta situació, a parer de les famílies afectades, és injusta. “Considerem que han sigut lesionats els nostres drets d’elecció de centre tot just enmig del procés de preinscripció”, constaten en una carta que han enviat a la Direcció de Serveis Territorials d’Educació. Constaten que en cap moment de les xerrades de portes obertes ni en cap altre document s’ha informat a les famílies de sisè que els passaria això, sinó que se n’han assabentat quan han portat les preinscripcions a altres centres durant el mes d’abril.

Totes les famílies dels infants que ara mateix cursen sisè van entrar a l’escola quan aquesta tan sols era de primària i no hi havia cap pla de convertir-la en institut escola. Per tant van escollir l’Àngela Bransuela i el Mar Mediterrània (antic Tomàs Viñas) sense ser conscients que això els acabaría suposant que se’ls restringissin les opcions d’ESO a aquest mateix centre. “No van ser aquestes les regles del joc al optar per aquesta escola”. Consideren que aqueta normativa s’ha d’aplicar a les promocions que entren actualment des d’infantil i que són degudament informades, però no pas a les promocions que van del P3 actual fins a sisè. Demanen, per tant una rectificació per enguany que esmeni aquest error.