Institut Mar Mediterrània, un dels centres educatius de Mataró afectats pels problemes de seguretat. Foto: R. G.
Institut Mar Mediterrània, un dels centres educatius de Mataró afectats pels problemes de seguretat. Foto: R. G.

Anuari 2018: virant el rumb cap a un nou mapa educatiu de Mataró

L'educació ha estat un dels grans temes de l'any que deixem enrere a Mataró i el Maresme

Mataró va fer els deures assenyalant, des de principis de la dècada, que la ciutat necessitaria més places d’educació secundària. Però la Generalitat no s’hi va posar fins molt tard, generant una situació d’incertesa que fins i tot va portar diverses famílies a escolaritzar els seus fills i filles a instituts de fora de la ciutat. Però aquest 2018 ja es pot dir que la situació s’ha començat a redreçar. L’any que deixem enrere ha viscut la consolidació del nou Institut Cinc Sènies de Rocafonda, que va obrir portes el curs passat, i la creació de dos Instituts-Escola, el Mar Mediterrània (ex Tomàs Viñas) i l’Àngela Bransuela.

El Cinc Sènies és una aposta arriscada, no només perquè funciona en barracons i sense data per a l’edifici definitiu, sinó per la seva aposta per un model pedagògic alternatiu, que treballa per projectes enlloc d’assignatures. Però, enguany, en el seu segon curs ha demostrat que les famílies aposten per ell. Pel que fa als nous instituts-escola,  obren la porta a una reivindicació de la comunitat educativa: facilitar la transició als alumnes entre primària i secundària, donant continuïtat al projecte educatiu. Quelcom que s’albira com a clau per lluitar contra el fracàs escolar i els mals resultats acadèmics, un àmbit on a Mataró, malgrat la millora dels darrers anys, queda feina per fer.

LA CONSOLIDACIÓ UNIVERSITÀRIA

Un dels grans canvis que ha experimentat la ciutat durant aquesta dècada és el fet d’haver-se convertit en referent universitari. Aquest 2018 el TecnoCampus ha deixat de créixer en aquest àmbit, amb una xifra d’estudiants, prop de 3.500, similar a la de l’any passat, però que triplica la que la universitat mataronina tenia l’any 2010. On no s’han fet avenços significatius, en canvi, és en l’FP: Mataró segueix pendent de si la Generalitat apostarà finalment pel nou centre a tocar del TecnoCampus, quelcom que hauria de redefinir el mapa de la formació professional a la ciutat i a la comarca.


Reptes per al 2019. Vies per a la millora de la qualitat educativa

Acabar amb la segregació. És urgent que l’Ajuntament i la Generalitat treballin per combatre la segregació escolar que es viu a Mataró. La ciutat compta amb diverses escoles que, a causa de la seva ubicació i altres factors, corren perill de ‘guetització’ on s’hi concentra alumnat en risc d’exclusió social. Una tendència que va a més. 

El finançament de les escoles bressol. L’Ajuntament de Mataró demandarà a la Generalitat per la seva decisió unilateral de rebaixar, de manera molt considerable, les seves aportacions per finançar les places d’escola bressol públiques. Una qüestió que s’arrossega des de fa anys i que necessita una solució urgent.

Redefinir el mapa de la FP. A tocar del TecnoCampus i de Laia l’Arquera hi ha un solar buit, reservat per a un futur centre de integral de Formació Professional que la Generalitat es va comprometre a fer, però del qual encara no se’n tenen notícies. Reforçar l’oferta i el prestigi de l’FP és una qüestió clau.

Baixar les ràtios a tots els nivells. La reducció de la natalitat comporta menys demanda de places de P3. Quelcom que es pot resoldre reduint línies, però seria molt més convenient mantenir-les i apostar per rebaixar les ràtios d’alumnes per aula. Una solució que tothom coincideix en apuntar com a positiva per millorar els resultats.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive