-
-

Ester Arroyo

"Les ciutats escoceses tenen un aire especial, atrapades en el temps"

La mataronina Marta Tudela explica la seva experiència a Glasgow, on resideix des de fa dos anys

La Marta és una mataronina de 25 anys que fa un parell d’anys va decidir marxar.  El seu interès per Escòcia, les ganes de fer vida en un país de parla anglesa i l’ambició de dedicar-se a l’àmbit de l’educació social, van animar-la a fer les maletes. Després de fer un voluntariat a la Fundació Maresme i un cicle d’Integració Social va decidir que havia arribat el moment ‘vaig agafar les meves coses i vaig pujar cap aquí’. 

‘Visc a un pis compartit amb una amiga que fa anys que ens coneixem. Ella va venir a viure a Glasgow abans que jo i quan vaig arribar em vaig instal·lar amb ella’, explica la Marta. Confessa que al principi li va costar entendre l’Scottish, l’anglès que es parla a Escòcia, que és força diferent del que estem acostumats a estudiar als països de parla no anglesa. ‘Encara ara segueixo sense entendre’ls plenament, sobretot em passa amb les persones grans però tot és acostumar l’orella’. És important parlar i entendre correctament l’idioma per això està estudiant l’ESOL, un certificat nacional d’anglès i l’any que ve espera fer un curs relacionat amb l’àmbit social. Mentrestant, per pagar el lloguer i les despeses treballa de housekeeper a un hotel. 

Què t’ha sorprès més d’Escòcia i dels escocesos?
Em va impactar l’ambient de les seves ciutats, és totalment diferent a altres llocs on he estat. Aquí tens la sensació que la ciutat s’ha quedat atrapada en el passat. Això ho transmet molt els edificis antics, els colors marrons i grisos, les grans zones verdes... Els escocesos en general són gent molt oberta, propera i curiosa. Els agrada preguntar d’on ets i saber més de la teva vida, a més a més, la majoria sempre tracten d’ajudar-te en la mesura que puguin.

Com és el teu dia a dia?
S’assembla bastant a la meva rutina de Mataró. Els dies que tinc classe d’anglès estic a l’escola fins a les quatre de la tarda i després aprofito per fer deures i tasques. Quan he de treballar a l’hotel començo a les nou del matí i acabo cap a les tres o les quatre, no tinc un temps concret de sortida. A Glasgow hi ha molta gent espanyola que està estudiant o treballant i cada dia escolto algú parlant castellà o català al bus, a algun bar o pel carrer.

"Estudio per obtenir un certificat nacional d’anglès i treballo fent tasques a un hotel"

És fàcil viure a Escòcia?
Jo diria que sí, o per mi personalment ho ha estat. Hi ha uns altres costums, un ritme de vida diferent, taxes que has de pagar que a Catalunya no existeixen, etc. Però en general un cop arribes aquí, trobes feina i ho tens tot sota control crec que és el mateix que si ets un jove que s’independitza a la seva ciutat. M’agradaria continuar els meus estudis aquí i conèixer millor els diferents projectes socials que es porten a terme per aquestes terres. De moment no tinc cap intenció de tornar ja cap a Mataró.

Què trobes a faltar de Mataró?
El clima mediterrani, aixecar-me al matí i veure el sol sortir per l’horitzó del mar. Especialment poder anar caminar tranquil·lament pel carrer, aquí a Escòcia plou molt i has d’estar tota l’estona vigilant que no passi un cotxe i t’esquitxi sencera.

Què recomanes als joves que volen marxar a l’estranger?
Que sàpiguen bé on van, les oportunitats de treball i que s’assegurin que el lloc escollit els pot ajudar a aconseguir els seus objectius.  

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive