Capgros.com presenta un seguit d’articles gràfics que mostren el Mataró confinat. Al llarg de tres lliuraments, mostrem diferents localitzacions emblemàtiques de la ciutat en dues estampes: una de prèvia al coronavirus, i al seu costat la imatge que presenta actualment, mentre dura el decret d’estat d’alarma que ens obliga a quedar-nos a casa. Malgrat que en els darrers dies la situació està canviant gràcies a la desescalada del confinament, que permet sortir de casa a passejar i fer esport en certes franges horàries, durant moltes hores del dia els punts emblemàtics de la ciutat segueixen deserts. 

Mostrem aquest contrast urbanísticv amb l’eina Juxtapose, una forma senzilla i alhora espectacular de contraposar les dues fotografies i percebre immediatament com ha canviat la ciutat en aquests temps de confinament. Per comparar les imatges, només cal que premeu el ratolí al centre de les mateixes i mogueu la barra cap als laterals. 

Aquests articles són possibles gràcies a la col·laboració de Finques Pous. Durant els propers dies, presentarem al llarg tres lliuraments una mostra de mitja dotzena de localitzacions emblemàtiques de la ciutat. Aquesta és la primera selecció de sis imatges.

La plaça de Santa Anna és el centre neuràlgic de Mataró, des de fa segles punt de trobada dels mataronins. Un espai que normalment bull d'activitat i que aquests dies, en canvi, presenta una imatge gairebé desoladora. Els veïns i veïnes que hi passegen tranquil·lament i a poc a poc s'han convertit en vianants gairebé furtius, que l'atravessen sense aturar-se, sense cap ganes de passeig. 

Els Armats de Mataró ofereixen, cada Dijous Sant, el seu Homenatge a la Ciutat a la plaça de Santa Maria. Una estampa que es repeteix any rere any però que aquest 2020 no s'ha pogut viure: la Setmana Santa i tots els seus actes litúrgics al carrer s'han hagut de suspendre, com tants altres esdeveniments culturals i festius a causa del coronavirus. La plaça de Santa Maria és habitualment un lloc tranquil i silenciós, però aquests dies, gairebé sempre deserta, ho és en excés. 

Si hi ha un lloc on es percep més clarament que a la resta com ha canviat la ciutat durant el confinament, és el carrer Barcelona, l'artèria comercial del casc antic de Mataró. Un carrer per a vianants on se succeeixen els aparadors de botigues de moda, productes de la llar, joieries i altres sectors. Avui la gran majoria estan tancades, i les persianes baixades han canviat del tot la imatge del carrer. També s'hi troba quelcom a faltar: els vianants que l'omplen a tota hora, especialment els dissabtes quan no hi cap ni una agulla. Una imatge que el confinament ha fet desaparèixer temporalment del mapa. 

El Passeig del Callao, el punt del front marítim amb més encant de Mataró, destaca per les seves terrasses de bars i restaurants, que aquests dies de primavera estarien plenes a vessar. Avui, però, aquests establiments estan tancats, per prohibició governamental i sense clients a qui atendre. El front marítim ha estat vetat a l'accés dels mataronins fins aquesta mateixa setmana, quan de nou es pot anar a passejar a tocar de mar. 

La Nacional-II al seu pas pel Maresme és una carretera massa transitada. L'única alternativa gratuïta a la C-32, molts maresmencs l'usen per enllaçar entre municipis o per anar a Barcelona, malgrat que les seves condicions la fan força perillosa. Des de la declaració de l'Estat d'alarma, però, el trànsit s'hi ha vist reduït de forma absolutament ostensible, fins al punt que és molt habitual veure-la com en aquesta imatge, gairebé buida de vehicles. 

Les zones de joc estan prohibides d'utilitzar: es consideren un focus de contagi de coronavirus. En el cas d'aquesta foto, la prohibició és doble: l'estructura es troba a la platja del Varador, l'accés a la qual està vetada ja que el govern central prohibeix que es pugui anar a les platges. Quelcom que els mataronins troben especialment a faltar, ara que ve el bon temps. L'estampa de les platges mataronines desertes és una de les més identificatives d'aquests temps de pandèmia. 

Aquí teniu el segon lliurament de la galeria El Mataró confinat

I aquí, el tercer capítol de les fotografies que mostren el canvi experimentat per la ciutat