Les mataronines Sara Molina i Helena Ortiz són les fundadores de Namaka, una revista infantil bimensual que aposta pel disseny i la qualitat i que ja és a punt de treure el seu segon número. “Ens definim com la revista en català més divertida i salvatge”, explica Molina, que vol que amb Namaka els infants “es diverteixin llegint”. Els continguts són sovint divulgatius, en l’àmbit científic o humanístic, però sempre tractats des d’un punt de vista lúdic i oferint al petit lector la possibilitat d’interactuar-hi.

Molina es va aliar amb Ortiz per impulsar la revista. Per fer-ho van buscar suport en el TecnoCampus, que els ha ajudat a través del seu circuit d’emprenedori

Molina s’havia dedicat sempre a la comunicació audiovisual, fent de redactora de televisió en diferents formats. Fins que va decidir impulsar la seva pròpia revista, una publicació gratuïta d’actualitat cultural, quan vivia a Almeria. El projecte va durar tres anys i va haver de tancar a causa de la crisi, però quan Molina va tornar amb la seva parella a Mataró, no se li treia del cap la idea d’impulsar un nou projecte. En aquest cas, centrat en el lector infantil, però omplint un buit en el mercat. “La majoria de revistes estan dirigides a la part comercial o televisiva, mentre que nosaltres teníem alguns referents que estan funcionant molt bé a Europa, de revistes alternatives i molt cuidades a nivell visual per educar el sentit de l’estètica als nanos”, explica la mataronina.

Equip d'il·lustradors

Molina es va aliar amb Ortiz per impulsar la revista. Per fer-ho van buscar suport en el TecnoCampus, que els ha ajudat a través del seu circuit d’emprenedoria. “Ha estat una experiència fantàstica i molt útil, ens han ajudat a solucionar moltíssimes coses”, destaca Molina. Amb ells van decidir fer un “número zero” de la revista per testejar el producte, que va tenir molt bona acceptació i les va animar a seguir endavant. Molina i Ortiz són les creadores i editores de la revista, la gran majoria de continguts els realitzen elles, i compten amb un equip d’il·lustradors que varia a cada número, per dotar cada revista d’una imatge diferent malgrat mantenir sempre l’estructura i diverses seccions. “Ens interessa molt que els infants puguin gaudir d’estètiques diverses”, afirmen.

“Volem que Namaka sigui una revista en construcció, on l’infant ha de participar per ajudar a acabar-la”, asseguren les promtores

Seccions de cuina, articles dedicats a Julio Verne o Leonardo Da Vinci, textos plens d’imatges sobre com es desplacen els animals, contes... aquests són tan sols alguns dels continguts dels dos primers números de la revista. “Volem que Namaka sigui una revista en construcció, on l’infant ha de participar per ajudar a acabar-la”, asseguren. Però en aquest cas amb carta blanca per fer-ho com vulgui: les activitats que es proposen no són dirigides ni tenen una voluntat excessivament pedagògica. “En cap cas volem ocupar el lloc de l’escola ni d’altres revistes que van més en aquesta línia”. Namaka es pot trobar a la majoria de llibreries de Mataró.