Revistes de totes les èpoques de Capgròs
Revistes de totes les èpoques de Capgròs

Més vigents que mai 35 anys després

Periodistes, distribuïdors i anunciants destaquen la importància que segueix mantenint avui una publicació com Capgròs

Per a una revista com Capgròs, arribar al seu 35è aniversari és tota una fita. Sobretot haver-ho fet mantenint durant tot aquest temps els seus trets essencials. Setmanal, gratuïta, en català, distribuïda a Mataró i als municipis dels seus entorns puntual cada divendres al matí. Informant sobre l’actualitat del territori, servint als seus ciutadans i donant veu a les empreses, botigues, serveis i negocis de l’entorn. Parlem amb periodistes, distribuïdors i anunciants que destaquen que Capgròs, 35 anys després, es manté més vigent que mai.


Amb lectors fidels des de 1984

Francesc Castanyer va ser director de Capgròs durant més d’una dècada, i constata que la revista ha esdevingut, amb el pas dels anys, “una marca que acompanya un conjunt de serveis informatius, comercials i fins i tot culturals”. Per a Joan Salicrú, durant molts anys periodista a la revista mataronina, la força de Capgròs és “l’aposta constant pels continguts, per fer-los bé, per fer-los professionalment, per no complir el tòpic que diu que la premsa gratuïta és una premsa de segona”. El fet que es mantingui com una revista esperada pels seus lectors després de tant de temps, segons Salicrú, es deu a que la gent “necessita informació local, saber què passa al seu entorn... Perquè el periodisme local segueix tenint sentit”. Castanyer afegeix que el setmanari “cobreix les necessitats informatives de la gent en un sentit molt ampli” i, sobretot, “té credibilitat”. 

Francesc Castanyer ex Capgròs

Francesc Castanyer

L’exdirector de Capgròs, avui al capdavant de l’empresa Pauta Mèdia, defensa el paper de mitjans locals com Capgròs. “La premsa de proximitat, com la política de proximitat, com el comerç de proximitat, és la que cobreix les necessitats quotidianes de la gent”, constata. Per a Salicrú, aquestes publicacions són avui “elements de cohesió socials, punts de trobada entre una ciutadania que està molt polaritzada en molts sentits”. Per al periodista, que ara capitaneja la cooperativa Clack Produccions, els mitjans gratuïts de la ciutat fan un paper que ningú més, excepte potser Les Santes, duu a terme a Mataró, “integrar, donar identitat i construir ciutat”. I ho segueixen fent en paper, com fa 35 anys, malgrat que també tenen suport online com ara Capgros.com. “El que està imprès no es pot canviar, en l’era de la desinformació i les fake news, la premsa escrita té una bona oportunitat de fer valer el seu valor documental”, diu Castanyer.

Joan Salicrú ex Capgròs 

Joan Salicrú

Respecte al futur de revistes gratuïtes com Capgròs, l’exdirector de Capgròs considera que la dependència exclusiva  d’una publicitat inestable i en plena transformació l’obliga a “reinventar-se constantment”. Salicrú afegeix que “si després de tot el que ha passat els darrers anys aquest model sobreviu és perquè la gent se l’ha fet seu, li ha confiat les seves necessitats comunicatives”. 


Agafar el Capgròs cada divendres

Un fet important de la premsa gratuïta és els seus punts de distribució. Capgròs compta amb més de 600 punts estratègics de distribució a Mataró i el Maresme on la població pot agafar la revista. Un d’aquests establiments és el forn Pa i Pastissos Maica, a l’Avinguda Perú. “Gairebé tothom que entra a la pastisseria s’emporta el Capgròs, especialment els divendres i els caps de setmana, és una tradició. Per a nosaltres és positiu tenir la revista al nostre establiment perquè hi ha clients que venen expressament a agafar-la i de pas compren alguna cosa i a la inversa. A la gent l’interessa saber què passa a Mataró a través del Capgròs”, explica la Mari Carmen. 

Maica client

Pastisseria Maica

El Capgròs es pot trobar més enllà de Mataró. Un dels punts de distribució fora de la capital del Maresme és l’Estanc Llibreria de Caldes d’Estrac on el Rubén destaca la importància del setmanari. “Hi ha molta expectació per agafar la revista Capgròs cada divendres. Normalment el poso perquè ja es vegi des de fora però si no el veuen em pregunten constantment si ha arribat el Capgròs”. Crec que és positiu tenir-lo perquè té un component social per a l’Estanc, comprin o no. Per exemple, hi ha una dona que sempre ve amb el seu gos a per la revista i quan les tinc a dins de l’estanc surto a fora expressament per donar-li. Aquí tots ens coneixem i hi ha molta confiança.”

Ruben client estanc caldetes

Estanc llibreria Caldes d'Estrac

Encara que la revista s’editi a Mataró, toca temes que afecten a tota la comarca. “La gent vol saber què passa al seu poble i al seu voltant, si hi haurà una fira durant el cap de setmana, quina obra de teatre poden anar a veure... El Capgròs és important per estar informat del que passa a la zona del Maresme”.


Tenir presència a través dels anuncis

La revista Capgròs pot ser gratuïta gràcies als anunciants que es publiciten a les seves pàgines. N’hi ha alguns, com Toldos Hidalgo, que hi ha estat presents des dels inicis. “Nosaltres ens vam començar a anunciar des del principi de la revista. D’això ja en fa 35 anys i el nostre negoci porta en actiu 40”, diuen la Pili i en Ricardo. Valoren molt aparèixer al Capgròs perquè “el llegeix molta gent a Mataró i és una forma que et tinguin en compte, d’anar recordant que estàs allà encara que en aquell moment no et necessitin. Així t’assegures que en el moment de necessitat et recordaran, et tindran com un referent i t’aniran a buscar”.

client toldos hidalgo

Toldos Hidalgo

La confiança que han dipositat en el setmanari ve en gran part també per aquesta mateixa confiança que al llarg dels anys s’ha forjat amb els lectors. “El Capgròs és tot un clàssic de Mataró, forma part de la ciutat”, afirmen.  Cada setmana es reparteixen 30.000 exemplars de la revista. Un número que tenen molt en compte les empreses que s’hi anuncien. “Ens anunciem a Capgròs per la seva gran difusió a la zona, la seva antiguitat, la consolidació a la ciutat i la dedicació que té la revista amb la informació que ens pot afectar a aquells que vivim a Mataró i el Maresme”, argumenta la Montse de Finques Montse Macià.

cubas mafe client

Cubas Mafe

“És gràcies a aquest treball de difusió de notícies i d’informació local la que fa que els anunciants com nosaltres també arribem a la gent de Mataró i la comarca. Per a nosaltres, Finques Montse Macià, és maco saber que estem dins de la revista en format anunci i que la gent ens veu”, assegura. A més a més, destaca el costum d’esperar la revista cada divendres o cap de setmana, agafar-la quan la veus a algun establiment i dur-la a casa. “És un costum que penso que tenim els mataronins i mataronines”.

finques macià client

Finques Macià

Per a la revista és important tenir un bon tracte amb els seus clients i fer tot el possible perquè els seus anuncis encaixin amb el seu negoci i necessitats. “El tracte i la feina amb els professionals del Capgròs ha estat genial durant tots aquests anys i es podria dir que hem creat un vincle de confiança”, diuen des de Cubas Mafe. Destaquen que és important anunciar-se al Capgròs per tal d’arribar als seus possibles clients. “La gent agafa la revista Capgròs perquè és molt informativa i t’apropa a aquells aspectes locals que més et poden afectar”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive