Un grup de fotos de la ciutat de Mataró. Així de senzill. I de complex, a la vegada. “No és fàcil gestonar una comunitat com aquesta”, explica Rosa Real, administradora de Fotos de Mataró juntament amb Javier Fossas. El grup es va crear l'any 2013, i al cap d'un any els seus administradors originals no van poder seguir amb la seva tasca. La Rosa i en Javier van agafar el relleu. Llavors eren uns 1.000 usuaris, i avui en són més de 13.000. “No ens ho esperàvem pas, però s'ha convertit en una comunitat enorme”, explica ella.

Quin és el secret de l'èxit de Fotos de Mataró? Com en la resta de comunitats que no paren de créixer en usuaris, la seva gestió és la clau. Cada dia s'hi publica material nou, sobretot de la mà dels seus administradors. “Dediquem hores a documentar-nos per oferir material interessant als nostres usuaris”, afirma Real. El grup va començar siguent tan sols una comparativa entre fotos antigues i actuals de llocs de la ciutat, però poc a poc es va anar ampliant. S'hi van afegir personatges coneguts de la ciutat (ja fossin cares conegudes de la televisió o el teatre, o bé perfils més anònims però que molta gent coneix a la ciutat), i avui en dia també hi comparteixen notícies, directament de mitjans de comunicació locals com Capgros.com. “En aquests quatre anys ens hem convertit en un petit magazín sobre la ciutat”, relata l'administradora.

“En aquests quatre anys ens hem convertit en un petit magazín sobre la ciutat”

El que més agrada entre els usuaris són les fotos antigues de la ciutat. Veure com era la plaça de Santa Anna o el Turó de Cerdanyola fa cinquanta anys és quelcom amb molt d'encant. Quelcom que també té molt d'èxit és la publicació de fotos antigues on es veuen treballadors de fàbriques que avui ja no existeixen, o aules d'escoles. “Molta gent s'ha acabat retrobant comentant aquestes fotos”, apunta Real. A Fotos de Mataró també es pengen imatges de la ciutat que resulten sorprenents, com ara perspectives originals o racons desconeguts que atreuen l'atenció. “Tenim tota mena d'usuaris, des de gent molt jove fins a persones grans a qui els encanta per tota la part dels records”, afirmen els administradors.

“Tenim tota mena d'usuaris, des de gent molt jove fins a persones grans a qui els encanta per tota la part dels records”

Una de les claus de l'èxit és la participació molt activa de la comunitat de Fotos de Mataró. Molts usuaris envien material als seus administradors, ja siguin fotos familiars o imatges que han trobat en revistes antigues. Fer una ullada a tot aquest material, així com buscar-ne de nou i controlar els missatges que apareixen a la comunitat els porta molt de temps. Però la satisfacció de veure créixer la comunitat dia a dia no té preu per als seus administradors.