Pilona al carrer Sant Josep, de restricció d'entrada a La Riera
Pilona al carrer Sant Josep, de restricció d'entrada a La Riera

Transportistes i comerciants, escèptics amb les restriccions d'accés a La Riera

El nou sistema vol beneficiar la mobilitat de les persones per l’artèria del casc antic i limita l’entrada de vehicles de 7.30 a 9 del matí, i ha generat debat durant els seus prim

“Tinc 60 entregues per fer al centre, a dos minuts i mig per paquet, ja pots veure que no surten els números per entregar-ho tot de 7.30 a 9 del matí”. Albert Montreal és transportista de l’empresa Tipsa, i relata alguns dels problemes que s’està trobant amb l’entrada en funcionament de la limitació de pas de vehicles a La Riera, només possible en l’esmentada franja del matí. Tampoc li convencen les zones DUM que s’han habilitat als entorns del centre des d’on, en teoria, els transportistes poden descarregar: “Les zones són insuficients; si les sumem totes no hi caben ni la meitat dels vehicles que necessiten passar per deixar la mercaderia; i després hi ha el tema de l’horari. Et donen 30 minuts, però si tens desenes de paquets per entregar a diversos punts de la Riera i entorns, és impossible que ho facis en aquest temps”. 

Montreal lamenta que l’horari no encaixi amb el fet que la majoria d’establiments del centre obren a partir de les 10, quan en teoria ja no es pot passar. Ho diu des de la Riera, perquè fins al proper 1 d’abril hi ha la possibilitat excepcional d’entrar-hi fora d’hores. No serà així passat aquest període transitori.  En general, la visió dels transportistes no és gaire satisfactòria en aquest inici de prova pilot. Un altre d’ells, de Ken (productes de nata culinària), mentre marxava a tota velocitat considera que aquesta implementació és millorable. “Ningú, ni el client a qui serveixo, m’havia avisat. La iniciativa vol deixar més espai als ciutadans, però aquests no podran comprar ni menjar ni roba si no ens deixen fer arribar les mercaderies a les botigues”, lamentava mentre se n’anava.

repartidor 1

En el mateix sentit s’expressava un transportista de Vincelona, també amb pressa per fer totes les entregues: “Haig d’entregar 30 caixes a diferents clients que es troben a punts separats de tot el centre, ja em diràs de què em serveix un DUM que es troba a l’altra punta d’alguns d’ells”. La manca d’informació ha estat una queixa habitual aquests dies.

NEM considera que ha faltat informació i s’han precipitat amb les franges horàries

NEM (Negoci Empresa Mataró) s’ha mostrat a favor de la pacificació de la Riera, era de fet una petició que havien lluitat durant molt de temps, però no amb com s’ha dut a terme. “Ha mancat informació i creiem que calia posar uns horaris més flexibles. Granollers té horaris de 8 a 11, una franja al migdia i una altra a la nit”, relata Jordi Novo, president de l’entitat. Davant això, Novo afegeix que la franja de 7.30h a 9h “no té en compte les particularitats dels negocis del centre; com es pot servir a la plaça Gran, un mercat diari, així? O als restaurants que obren al vespre? En aquell espai les zones DUM queden lluny i amb desnivells importants”.
Des de l’entitat creuen que hi ha hagut certa “precipitació” en la posada en marxa de les limitacions i que ha mancat una campanya d’informació potent: “Calia fer èmfasis en tots els aparcaments disponibles per acostar-se al centre, de la manera que s’ha anunciat semblava que el casc antic quedava blindat i no s’hi podria arribar de cap manera”.  Novo defensa que volen “una millor pacificació per al comerç” i que per això “anem a totes amb iniciatives com aquesta, però potser plantejades d’una altra manera”. 

Les botigues entenen que hi ha altres prioritats

Alguns establiments comercials ofereixen un altre punt de vista respecte la situació, centrant-se sobretot en el fet que hi ha altres prioritats per al centre. “El que s’hauria de fer és preveure més zones d’aparcament pels usuaris, perquè és el que realment ens limita a l’hora de rebre gent”, lamenta Albert Cuquet, d’Oliveras. El comerciant considera que “arribar al centre és complicat per la gent que no ho coneix”, i es pregunta per què no es posen “preus assequibles a aparcaments municipals com el de la Plaça de les Tereses” per potenciar l’arribada de la gent, així com “adequar la zona del solar de Can Fàbregas” tal i com s’ha reclamat en diverses ocasions. “El tema dels transportistes és el de menys, sincerament”, afegeix. 

“La gent té por de com funcionarà això, però crec que en el dia a dia no ens afectarà tant com ens pensem”,

Cristina Aguilar, de la Mallorquina, no ho veu tot tant fosc. “La gent té por de com funcionarà això, però crec que en el dia a dia no ens afectarà tant com ens pensem”, explica, per afegir: “El que han fet els nostres transportistes és aparcar a les zones DUM i venir amb el carret, ja està”. Aguilar apunta a la necessitat de facilitar l’arribada dels vianants com una urgència molt més gran que la regulació dels vehicles de transportistes. “Aquí, el que realment preocupa, és que no hi ha lloc per aparcar i segueix sent difícil arribar per la gent de fora, no els transportistes. Sí, que hi hagi menys vehicles farà que ens assemblem més a una Rambla, però mentre la gent no pugui deixar el seu vehicle en algun lloc, buscarà altres opcions”, resol.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive