La Policia Local de Mataró ha denunciat fins aquest dimarts, dia 31, un total de 806 veïns per desobeir el reial decret de l'estat d'alarma i no respectar el confinament. Durant aquestes dues setmanes d'aplicació, els agents s'han trobat amb casos ben curiosos​, tal i com relata a l'ACN el sotsinspector Juan Manuel García Moyano. Per exemple, el d'una perruqueria clandestina, que continuava treballant a porta tancada fins a aquesta setmana. Els clients hi accedien picant a la persiana i entrant per una porta lateral. La Policia Local va actuar arrel d'una denúncia dels veïns i van enxampar in fraganti el perruquer amb dos clients.

Moyano detalla que la picaresca dels infractors és molt variada i per això la pressió està cada vegada més diversificada. Aquesta setmana, per exemple, els policies van fer tornar una dona a casa seva quan viatjava en autobús amb l'argument de visitar un locutori a l'altre extrem de la ciutat per tramitar l'anul·lació d'un bitllet d'avió. Un altre agent va denunciar un home que es justificava dient que anava a una farmàcia, però quan se li va requerir la documentació, els agents van comprovar que l'home no vivia a Mataró i l'home no va poder justificar el perquè de la urgència del seu viatge des d'un altre municipi

Ciutadans que "demanen perdó"

La majoria dels 806 casos són denuncies administratives a persones que circulaven a peu o amb el seu vehicle sense causa justificada, tot i que també s'han donat quatre casos de denúncies judicials per desobediència. En total, durant les primeres dues setmanes de l'estat d'alarma, la Policia Local ha fet un total de 8.224 identificacions. Des de la Policia Local constaten que es tracta d'una part "petita" de la població i assegura que la col·laboració i sensibilització ciutadana va a més a mesura que passen els dies. Fins i tot, diu, hi ha ciutadans que "demanen perdó" després de ser denunciats.

foto 3628266

En els darrers dies s'ha denunciat a una desena de persones per incomplir les restriccions municipals a l'hora de treure a passejar els gossos. El consistori permet que només surti una persona a treure l'animal al carrer i que ho faci a un màxim de 200 metres de casa seva. Pel que fa a sancions a comerços, s'han denunciat un total de 58 establiments per obrir sense permís o bé fer-ho fora de l'horari establert. La majoria de sancions (48) es van imposar el primer cap de setmana de vigència del reial decret, mentre que les altres deu s'han repartit en les dues últimes setmanes.

"Encara hi ha persones insolidàries", ha explicat el sotsinspector de la Policia Local. De mitjana, es posen cada dia una seixantena de denúncies per tots aquests motius, tot i que l'actitud dels infractors, destaca la policia, és bona: "Resistència no n'hi ha, hi ha excuses. La gent és molt sensible quan se'ls enxampa i ho assumeixen", explica l'agent. García Moyano relata que també s'han donat situacions curioses. La més habitual és que la gent demani fins i tot disculpes als mateixos agents que els estan denunciant per haver sortit de casa sense motiu. "Cada vegada hi ha més persones sensibilitzades", assegura Juan Manuel García Moyano.