La Clínica Dental Dra. Nogueras. Fotografies: Romuald Gallofré
La Clínica Dental Dra. Nogueras. Fotografies: Romuald Gallofré

Retorn a la normalitat?

Comerços, restaurants i altres establiments de Mataró reprenen l'activitat però afronten un present magre i un futur ple d’incògnites

Tot un seguit d’activitats econòmiques, com ara els comerços de moda, els restaurants o els centres mèdics i d’estètica, han pogut reobrir portes amb la fase 0, tot i que amb moltes restriccions. El problema, però, va més enllà; després de dos mesos amb la persiana abaixada i sense poder facturar gairebé res, el futur és ple d’incògnites. La nova fase intermitja entre la 0 i la 1 que es proposa per a la setmana que ve tampoc ajuda a aclarir les coses.

Tot el sector comercial es pregunta: quan acabarà la pandèmia? Quins efectes haurà tingut en els hàbits de consum dels clients? I com haurà afectat les seves butxaques? Parlem amb diversos establiments de Mataró perquè ens expliquin com afronten una situació tan greu i inusual.

Odontòlegs que semblen astronautes de la NASA

La clínica dental Mónblanc, com tothom al seu sector, ha de prendre moltes mesures de seguretat

monblanc 1

Les clíniques dentals són un sector que està en contacte molt directe amb el pacient i han hagut d’extremar les precaucions. “El personal de la clínica anem molt tapats als box, amb les ulleres posades, doble bata... digne de la NASA”, explica Carlota Muñoz, periodoncista, implantòloga i propietària de la clínica dental Mónblanc. Aquesta setmana han reprès l’activitat amb grans mesures de seguretat. “Prenem la temperatura als pacients amb un termòmetre d’infrarojos i els fem rentar les mans amb gel desinfectant i que utilitzin uns peucs que oferim”. 

“Els proveïdors de material de protecció i desinfecció han quadruplicat els preus i a l’hora de desinfectar tot és mil vegades més complicat”

Les instal·lacions també passen per unes pautes de desinfecció i protecció intenses i constants. “Tot és mil vegades més complicat i intens. Tot l’equip està embolicat amb paper film perquè hi hagi encara menys contacte amb la superfície. Utilitzem un producte d’àcid hipoclorós-un desinfectant potent- que també distribuïm per l’aire de forma segura amb nebulitzador. A més, els pacients no es creuen dins de la clínica, no poden utilitzar el bany, hem instal·lat mampares a la recepció...” ,afegeix. Trobar tots aquests productes va ser difícil trobar proveïdors, “fins que van començar a sorgir de sota les pedres inflant els preus”, es lamenta Muñoz. 


Que el pacient se senti còmode i alhora protegit

La Clínica Dental Dra. Nogueras comença a atendre les cites reprogramades després del confinament

DSCF0850

"S'ha creat des de fora una mica de por a anar al dentista però nosaltres fem servir tots els recursos possibles per protegir al pacient i evitar propagar el coronavirus", explica Ester Nogueras, implantòloga, experta en estètica dental i propietària de la clínica dental Dra. Nogueras. El contacte proper amb el pacient, el fet de treballar les boques i la utilització de material que produeix aerosols, va fer que s considerés que les clíniques podien ser un focus elevat de contagi. "Durant el confinament nosaltres només hem atès presencialment els casos de pacients amb una urgència", puntualitza.

"S'ha creat por a anar al dentista però tenim tots els recursos possibles per protegir al pacient i evitar propagar el virus"

Aquests dies han començat a atendre les cites reprogramades que no van poder anar a la clínica durant l'estat d'alarma per seguir amb els seus tractaments. "Les mesures de desinfecció i protecció que hem adoptat són molt elevades, si abans ja netejàvem amb líquids específics, ara aquesta tasca s'ha intensificat encara més, des de terra parets... qualsevol racó queda completament desinfectat". A la neteja se suma la protecció individual, tant de pacients com del personal. "Així i tot, intentem tractar als pacients amb la màxima 'normalitat' que podem perquè no se sentin incòmodes amb la situació", conclou.


Impacients per recuperar la bona imatge i el benestar personal

Centres mèdics estètics com IMMAT han rebut nombroses peticions de cita prèvia

immat 1

“Des que es va anunciar que el dia 4 de maig ja podien començar a obrir les clíniques d’estètica, el mòbil treia fum”, destaquen des del centre mèdic estètic IMMAT, que rep pacients des de dilluns passat.. “Hem notat que la gent té moltes ganes de poder reprendre els tractaments estètics per cuidar la seva imatge i benestar personal, onclosos clients nous”.

“Des que es va anunciar que el dia 4 de maig ja podien començar a obrir les clíniques d’estètica, el mòbil treia fum”

Com totes les altres clíniques i establiments on hi ha molt contacte amb el pacient, han establert unes mesures de seguretat, tant de protecció com de desinfecció; la desinfecció a les sales és constant i els pacients no es creuen mai. “Som molt estrictes, la nostra salut i la del client és el més important, i tots hem de contribuir perquè no hi hagi un gran rebrot i haguem de tornar al confinament”, exposen. Abans que els pacients arribin al centre, se’ls fa una enquesta per descartar que puguin estar infectats i en entrar a les instal·lacions se’ls pren la temperatura i se’ls ofereix protecció.


La solidaritat de la comunitat lectora

Dòria Llibres agraeix la gran quantitat de comandes rebudes pels seus clients en ple confinament

doria 1

A Dòria Llibres una taula “barra” el pas dels clients a l’entrada de l’establiment. La Núria Dòria i en Rafa Brujo, propietaris de l’establiment, hi són al darrere despatxant les comandes que els han fet durant els dies de confinament. Més de 500, la majoria a través de la seva web, quelcom que els ha ajudat moltíssim. La majoria de clients van pagar per un o varis llibres que no podríen llegir fins, com a mínim, al cap d’un mes i mig. “És un acte de solidaritat molt important per a nosaltres”, constaten. D’altres el volien el més aviat possible així que a Dòria Llibres es van aliar amb Coop de Pedal, el servei de bicimissatgeria sostenible de Mataró, per fer arribar els volums a cada llar. “Hem repartit comandes el mateix dia que ens les han demanat”, destaquen. Ni Amazon, vaja.

“Hem rebut més de 500 comandes, molta gent ha pagat per un llibre que no podria llegir fins al cap de varies setmanes”

No serà fins a la setmana que ve amb la fase 0,5 que els clients podran accedir a l’interior de la botiga. Mantenint dos metres de distància entre ells, amb limitacions en l’aforament tenint en compte que és un local petit, i sense poder tocar els llibres. Malgrat aquest panorama poc alentador, la gent “té moltes ganes de venir” relaten des de Dòria Llibres. Les pèrdues de facturació, és clar, han estat enormes, especialment per la cancel·lació de Sant Jordi, el 25% dels ingressos anuals per a l’establiment mataroní.


El valor del comerç de proximitat per a la ciutat

A la botiga d’electrodomèstics Milar confien que el client mantindrà la confiança en el comerç urbà

milar 1

“Com hem viscut aquests dies? Doncs ja t’ho pots imaginar: molt malament”. Javier Rodríguez, propietari de la botiga d’electrodomèstics Milar de Mataró, afirma que es “moria de ganes” de poder reobrir el negoci. Ho ha fet aquesta setmana amb cita prèvia, com manen els cànons de la Fase 0. “El primer dia, dilluns, va anar molt bé, va ser un bon dia de venda. No tothom vol comprar per Internet i segueixen confiant en el comerç de proximitat”.  El propietari de Milar lamenta que no hi ha hagut prou suport de l’administració pública per a negocis com el seu. Diversos treballadors de Milar encara esperen a cobrar la prestació de l’ERTE, cosa que tampoc ajuda.

“Cal tornar a valorar què vol dir tenir els locals dels baixos oberts, amb llum i activitat, que el comerç urbà és bonic i necessari”

Rodríguez confia, però, que la bona resposta de la clientela aquests primers dies serà un preludi d’una ràpida recuperació de l’activitat. “Aquests dies quan sorties al carrer i ho veies tot tancat, la ciutat era molt trista i molt lletja. Espero que la gent segueixi confiant en les botigues de proximitat, que torni a valorar què vol dir tenir els locals dels baixos oberts, amb llum i activitat; que el comerç urbà és bonic i necessari”, conclou. 


Fer un pas endavant malgrat el futur ple d’incògnites

A la botiga Montse Mora es preparen pel canvi d’hàbits que suposarà vendre moda i complements després del Covid-19

Montse Mora

Montse Mora, propietària de la botiga de moda del mateix nom al carrer Sant Benet, té “moltes incògnites” respecte al futur del seu negoci i de tot el comerç en general. “Ho veig una mica negre tot plegat, molta gent ha perdut la feina i no té cèntims per gastar, aquest estiu no tindrem turistes…”. A més, lamenta que té la botiga plena de tot el gènere que va rebre 15 dies abans de tancar la pandèmia. “Ara l’haig de pagar tot, sense haver venut res”, recalca. Mora ha obert aquesta setmana per atendre clientes amb cita prèvia que li havien fet comandes, tot i que ha tingut poca activitat. “Però has de fer un pas endavant a veure què passa, no et pots quedar a casa”, constata.

“Hi haurà clientes que no gosaran emprovar-se les prendes, però garantim la desinfecció de tots els productes”

Mora està a l’expectativa de l’entrada en vigor de la fase 1 (o la versió intermitja de la fase 0,5), que li permetrà obrir la botiga amb menys restriccions. Saben que hi haurà clientes receloses, que “no gosaran emprovar-se les prendes” per por al contagi. Però han fet una forta inversió en màquines de vapor i altres elements per desinfectar tots els productes i complir les mesures higièniques i sanitàries per garantir la seguretat de les compradores. 


Reinventar-se per mantenir el negoci

Suka Restaurant comença a fer menjar per emportar i a domicili

suka 1

Durant els dies previs al decret d’Estat d’Alarma, a Suka Restaurant ja notaven que alguna cosa passava. “Veiem com moltes reserves s’anul·laven i venia menys clientela”, explica Jess Tudela. Malgrat tancar portes i fer un ERTO, van veure aviat que havien de seguir actiu i van apostar pel menjar per emportar. “Vam crear una carta per portar a casa o per recollir a local”, desgrana Tudela, que afegeix: “Està clar que el delivery ha vingut per quedar-se, perquè haurà de ser una nova via de negoci fins que torni la normalitat, si és que ho fa”.

“Si al desembre no es fan sopars d’empresa habituals, el sector ho passarà molt malament durant un parell d’anys”

Tudela admet que “no ha estat fàcil” adaptar-se a noves realitats com el tipus de packaging o el sistema d’entrega, especialment amb “un tipus de cuina més elaborada com la nostra”, però el resultat està sent “prou bo”. I quan tornarà el restaurant? “No ho sabem, la nova normalitat ens farà tornar per fases, però tinc una data marcada: si els sopars d’empresa del desembre no es fan com sempre, vol dir que el sector ho passarà molt malament dos o tres anys”, relata. 


Menjar japonès a casa sota estrictes mesures de seguretat

Sèsam Exprés ha recuperat la seva activitat amb una gran acceptació dels clients

sesam negre

Sèsam Exprés, el servei de menjar japonès a domicili i per emportar, va tancar quan es va decretar l’Estat d’Alarma. “En reobrir, les vendes van caure un 70%, tothom tenia por i era complicat aconseguir la seguretat de treballadors i clients sense poder accedir a material sanitari” expliquen Àlex i Euri, propietaris de Sèsam Negre i Sèsam Exprés. Van preferir tancar de nou i esperar fins que tot comencés a aclarir-se. Amb equipaments de seguretat, normes més clares i protocols de treball, el 23 d’abril van reobrir el Sèsam Exprés de manera definitiva. 

“Vam reobrir quan vam tenir les normes clares i accés a material sanitari i de seguretat per als treballadors i pels clients”

Han tret la taxa d’entrega a domicili que fan a Mataró i els pobles del voltant on arriben lliuren sense contacte amb el client, el pagament es fa de manera digital per avançat...  “La seguretat dels nostres treballadors amb mascaretes, guants i desinfecció constant també ho és per als clients”, apunten. Sèsam Negre es prepara per, quan el Govern ho indiqui, anar reobrint per fases el restaurant: “tornarem a obrir segur”, afirmen.

 

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive