Ja fa un any de la sentència del Tribunal Suprem que obria les portes a l'ampliació del Mataró Parc, quelcom anhelat des de fa temps pe propietari d'aquest centre comercial. Però des de llavors no hi ha hagut cap concreció, ja que l'Ajuntament encara no s'ha pronunciat sobre si afavorirà o no el projecte. Els gestors de Mataró Parc segueixen esperant amb una paciència que corre el risc d'esgotar-se. "Des de l'Ajuntament ho tenen tot parat, sense fer cas a la possible creació de 3.000 llocs de treball", explica el gerent de l'operador comercial, Alfonso Millan. Des del consistori, però, anuncien que no mouran fitxa fins que no s'hagi "valorat jurídicament" el que pot suposar l'ampliació.

Quan es va fer pública la sentència, que bàsicament considerava que la trama urbana consolidada no podia ser una excusa per evitar que s'ampliessin les instal·lacions, l'alcalde de Mataró, David Bote, va evitar mullar-se en excés. Va apuntar que "si el projecte és una oportunitat,  hem de mirar d'aprofitar-la". Però mai s'ha arribat a pronunciar, des de llavors, sobre si el que pretén el centre comercial és una oportunitat o bé un risc per a la ciutat. El mes de març es va reunir amb el seu propietari, Tomás Olivo, i des de llavors, silenci a la sala.

Descripció de la maqueta.

El projecte d'ampliació preveu un total de 30.000m2 dividits en dos espais. Per un costat, el solar a la part de dalt del carrer Brussel·les, on s’hi construirien més de 20.000m2 de superfícies mitjanes per acollir establiments dedicats a l’àmbit de la llar, la jardineria o el complement d’automòbil. També s’hi farien 2.500 places d’aparcament. Per l’altre, la coberta de la pèrgola, on hi ha el mirador, per posar-hi grans superfícies del món de la moda.

Per a Alfonso Millán, ja és hora que l'Ajuntament decideixi què ha de fer. "Tenen tota la documentació necessària sobre el projecte", recalca Millán, que reclama que no es posi traves a una inversió milionària que no només ha de generar milers de llocs de treball, sinó que segons el seu parer "no afectarà en res al comerç de la ciutat, al contrari". Per a ell, l'ampliació per donar cabuda a superfícies mitjanes farà que els mataronins "es quedin a comprar a Mataró, enlloc de marxar a Barcelona o a altres ciutats, que é el que hem d'evitar entre tots".

“Des de l’Ajuntament ho tenen tot parat. No estan fent cas a la possible creació de 3.000 llocs de treball a la ciutat” (Alfonso Millán, gerent de Mataró Parc)

El problema és que, des del primer moment, el consistori ha vist dificultats urbanístiques en la proposta de Mataró Parc. Els 30.000m2 que l’equipament vol ocupar amb la seva ampliació actualment no els té disponibles, segons l’Ajuntament. En realitat els seus terrenys al sector són de 24.000m2 i només 11.000 d’edificables. El projecte passa per ocupar part d'un solar propietat de l’Ajuntament i considerat zona verda, que caldria reubicar en un altre espai del mateix sector. La voluntat de Tomás Olivo passa perquè l’Ajuntament requalifiqui aquesta zona verda, quelcom que és molt complex urbanísticament ja que implica una modificació urbanística del Pla General d’Ordenació Urbana.

Tot plegat també s'ha vist endarrerit per la crisi política que ha viscut el consistori en els darrers mesos. El projecte es va posar sobre la taula quan el govern municipal estava format per PSC i CiU, dos partits que no semblaven mantenir una postura unitària al respecte (el socialistes ho veien amb més bons ulls i els convergents temien pels efectes que tindria en el comerç urbà i de proximitat). El trencament de l'executiu sociovergent ha portat el PSC a governar en solitari i a Núria Moreno, primera tinent d'alcalde, a la regidoria d'Urbanisme. I aquesta, de moment, no es vol mullar en excés fins que no disposi de tota la informació.

 “El primer que vaig fer en arribar a Urbanisme va ser demanar un informe que valori jurídicament el que suposaria el projecte d’ampliació (Núria Moreno, regidora d’Urbanisme)

"El primer que vaig fer en arribar a l'àrea d'Urbanisme és demanar un informe que valori jurídicament el que suposaria el projecte d'ampliació", explica Moreno, que reconeix que fins que no tingui els resultats "les coses estan en stand-by". "Hem de saber on ens deixa urbanísticament i jurídicament la sentència del Suprem", afegeix Moreno, tot i que la resolució judicial ja fa un any que és vigent. Un cop tinguin aquest informe, la regidora assegura que serà "el moment de seure amb els responsables de Mataró Parc i parlar-ne", quelcom que quan es faci "cal que tothom tingui molt clar cap a on es va".