Proximitat i sostenibilitat. Fotos: Romuald Gallofré
Proximitat i sostenibilitat. Fotos: Romuald Gallofré

De l'hort a casa

Els pagesos maresmencs es reinventen en ple confinament per servir producte fresc i de proximitat als domicilis de la comarca i de Barcelona

Ja fa gairebé un mes i mig que els mercats ambulants de Mataró estan suspesos, com a mesura preventiva per evitar la propagació del coronavirus. I no hi ha data de reobertura. Els veïns i veïnes ja no poden trobar les parades habituals de fruita i verdura a plaça de Cuba, plaça Gran, Escorxador, Cerdanyola, Cirera, Molins i Pla d’en Boet. Si bé l’abastiment de producte fresc està garantit perquè les botigues d’alimentació segueixen obertes, els mercats de venda no sedentària són un dels elements que més es troben a faltar des que estem en confinament. La suspensió –aplicada perquè les característiques dels mercats fan impossible controlar l’aforament i les mesures de distanciament social necessàries, i que també es duu a terme a la majoria de municipis del país– ha suposat un enorme daltabaix per als pagesos de Mataró i de l’entorn: d’un dia per l’altre es van quedar sense el principal punt de venda dels seus cultius. Però en tota crisi, per molt profunda que sigui, s’obren finestres d’oportunitat. I molts pagesos del Maresme l’han trobat en el comerç online i el servei a domicili. Des de l’inici del confinament atenen centenars de comandes a la setmana de famílies de la comarca i també de més enllà. Directament de l’hort a casa. (El llistat sencer de productors amb venda online i a domcili es pot consultar aquí). 

Enganxem en Dídac Valera, un d’aquests pagesos, treballant amb les tomaqueres que té a la plantació familiar a la zona dels Turons a tocar de Mataró Parc. “Sense mascareta, com si no passés res. L’hort és així, un món a part”, assenyala. Aquests dies a la seva empresa, L’Hort d’en Dídac, van desbordats de feina, ja que han d’atendre prop d’una mitjana de 600 comandes per setmana, un 60% de les quals directament a domicili, especialment a Barcelona i al Maresme sud. “A Mataró, fins ara, aquest àmbit no tenia gaire tirada; gairebé tothom té un mercat a prop i els resultava molt més fàcil trobar producte fresc”, explica Valera. En el context actual, però, els mataronins també s’han bolcat en la compra online i el lliurament a casa. Un àmbit en el que l’empresa agrícola de Valera juga amb avantatge. En Dídac prové d’una família de pagesos de tota la vida, que fa més d’un segle que treballen els camps, però ja fa més d’una dècada que van reorientar el negoci amb la vista posada a Internet. “La meva família venia directament a Mercabarna, però amb la crisi econòmica que va esclatar fa 10 anys la majoria de fruiteries i verduleries de barri van acabar tancant, el botiguer petit va deixar d’existir i ens vam quedar sense compradors”, relata Valera. Llavors ell tenia 25 anys i li va quedar clar que o bé s’enfocava directament al consumidor o el seu futur professional en l’àmbit agrícola era inviable. 

Hort d'en Didac

Treballant les terres a l'Hort d'en Dídac

Va ser llavors quan van impulsar l’Hort d’en Dídac, centrat en l’agricultura ecològica i en la venda dels productes a través de tres canals: online (web i app pròpies amb possibilitat de lliurament a domicili), a la pròpia finca dels Turons i, des de fa tres anys, amb parada pròpia al mercat de plaça de Cuba. Bona part del negoci, a més, el fan com a proveïdors de producte fresc als menjadors escolars. “Quan es va anunciar el confinament i van tancar totes les escoles, se’ns van posar per corbata”, explica el pagès.

“Servim a menjadors escolars i quan es va anunciar el confinament i van tancar totes les escoles, se’ns van posar per corbata, però al venda online ens ha salvat la situació” (L’Hort d’en Dídac)

Però la pèrdua de gairebé la meitat de la facturació s’ha vist compensada per l’auge de les comandes online. Moltes famílies que coneixien l’empresa com a proveïdora de fruites i verdures per als seus fills i filles ara han confiat en ells perquè els les portin a casa. Els mataronins i maresmencs, sense mercats a l’abast, han vist en la compra online un bot salvavides. I L’Hort d’en Dídac, al contrari que molts altres productors, estava preparat d’antuvi per a un context com aquest, gràcies a la seva presència ja consolidada en l’àmbit digital. “Hem salvat del tot la situació”, resol Valera, que fins i tot ha hagut d’incorporar personal al seu equip per fer front a l’allau de feina; actualment són 14 persones, repartits entre el camp, el magatzem i el repartiment. “I cap de nosaltres s’ha contagiat de coronavirus, un èxit encara més gran que haver aguantat aquesta crisi”, celebra el mataroní. 

Un altre cas d’èxit en la pagesia del territori el protagonitza S’ha acabat el bròquil, un projecte arrencat l’any 2011 per un grup de joves agricultors que van decidir reactivar les terres ermes de l’avi d’un ells, a les Cinc Sènies, centrant-se també en el conreu ecològic. A més de tenir parada els dissabtes al mercat ambulant de plaça de Cuba, ofereixen cistelles a particulars a Mataró, el Maresme i Barcelona. “El nostre client a domicili sobretot és a la capital, fins que no ha esclatat la crisi a Mataró era molt més residual ja que tothom té un mercat a tocar i prefereix veure el producte abans de comprar-lo”, explica Ivan López, un dels socis de S’ha acabat el bròquil. Ja fa sis anys que venen online, quelcom que els ha ajudat molt a afrontar la situació actual. Tot i així, ni la seva web ni la pròpia empresa estava del tot preparada pel que ha passat. “Se’ns han quintuplicat les comandes, la web al principi no ho aguantava, i també hem hagut de reajustar el personal per fer front a la situació”, explica López. A ritme d’una trentena de comandes al dia, es pot dir que no troben a faltar en excés la parada dels dissabtes. 

 “El nostre client a domicili sobretot és a la capital, fins que no ha esclatat la crisi a Mataró era molt més residual ja que tothom té un mercat a tocar” (S’ha acabat el bròquil)

A altres productors de la zona, la crisi els ha agafat més a peu canviat; evidentment no tot són flors i violes en el sector, tocat molt durament per la crisi. En Jaume Cantallops ens atén des de Mercabarna. “Això és un caos, hi ha molts nervis i desordre. Els preus estan molt a l’alça, la ceba de figueres, els cítrics… Tot pels núvols”, lamenta, enmig de la cridòria. Cantallops regenta una petita empresa familiar al veïnat de Valldeix, que es remunta als temps del seu besavi. Són una família de pagesos de tota la vida, que des de fa 30 anys es dediquen a la venda als mercats ambulants de Mataró (dues parades a l’Escorxador), del Maresme i també de fora de la comarca.

Cantallops

Jaume Cantallops, lliurant a domicili

Un circuit que se n’ha anat en orris arran de la pandèmia, i que els ha obligat a optar per la venda a domicili. “No ho fèiem abans, i segurament ho aturarem quan passi la crisi, però en aquests moments acceptem totes les comandes que ens entrin”, explica Cantallops. En gestionen entre 150 i 200 a la setmana, quelcom que, segons constata el pagès, “ens ajudarà a aguantar el cop”. Però a la seva finca travessen una situació complicada. “Si bé és cert que estem facturant més que en temps normals, el marge de benefici és força inferior”, relata. La seva clientela opta per “producte bàsic” com ara cítric, patata, ceba o carbassó, mentre que els costa molt més trobar sortida per la verdura que conreen. “El pèsol està sent ruïnós, el solíem vendre a restaurants i aquesta porta se’ns ha tancat”, relata el pagès. La crisi actual se suma als efectes terribles que el temporal Gloria va tenir sobre els conreus maresmencs a principis d’any. “Anem molt endarrerits amb la plantació de la primavera, i el servei a domicili ens roba moltes hores per dedicar-hi l’atenció necessària; tot plegat ens ha agafat en molt mal moment”, constata Cantallops. 

“Estic portant productes de l’hort a menjadors socials; no vull que se’m quedin podrint-se al camp” (Norma Álvarez)

El panorama tampoc és senzill per a la Norma Àlvarez. Ella regenta, des de finals de l’any passat, la Parada Latina Bony al mercat ambulant de la plaça de Cuba, on hi sol vendre verdura cultivada al seu hort de Cabrera i també fruita tropical, pensant sobretot en clientela d’origen llatinoamericà. “La veritat és que la cosa no m’està anant gaire bé aquests dies”, reconeix Álvarez. Està intentant fer venda a domicili però sense gaire èxit, ja que com que aquests dies no va a Mercabarna el ventall de productes que disposa es limita al que creix al seu hort. “Em truquen i si no tinc tot el que em demanen, prefereixen buscar algun altre proveïdor; ho entenc”, explica. Mentre espera que arribin temps millors, la pagesa es desplaça un cop per setmana al menjador social Sant Agustí de Mataró, per lliurar-los faves, enciams, apis… “No vull que tot això se’m quedi al camp, com a mínim que la gent ho pugui aprofitar”.

Quan reobriran els mercats?

Municipis com Tarragona o Vic han anunciat que en els propers dies reobriran els mercats ambulants, amb mesures de seguretat com ara controls de les cues d’accés per poder garantir les distàncies de seguretat i la reubicació de les parades també amb aquest objectiu. A Mataró es compleixen sis setmanes sense mercats no sedentaris i de moment no hi ha cap data prevista de reobertura, segons han anunciat des de l'Ajuntament. Unió de Pagesos ha demanat insistentment als ajuntaments que han suspès els mercats d’aliments a l’aire lliure d’aforament inferior a 1.000 persones que rectifiquin. El sindicat agrari considera que impedir aquests mercats contravé la resolució de Salut, el Reial Decret d’estat d’alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles i, a més, “perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l’accés als aliments”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive