Els comerços de Mataró es troben immersos des de dilluns passat en l'anomenada 'fase 0 avançada', que no arriba a ser la fase 1 del desconfinament però sí que permet algunes mesures com ara la desaparició de la condició de la cita prèvia per atendre als clients, que era imprescindible fins a la setmana passada. Tot i que encara estem lluny de tornar a la normalitat, aquest petit canvi s’ha viscut amb optimisme entre el comerç mataroní, que malgrat tot manté la cautela en aquests primers compassos de retorn a l'activitat. 

A Belles Arts Boter, al carrer Barcelona, hi ha clients que entren amb la llista ja feta del que volen comprar. “Abans que això passés, la gent era més d’anar comprant les pintures o materials que els hi anaven faltant, ara fan una previsió del que necessitaran durant un temps”, detalla Mercè Boter. Tot i que ja no cal cita prèvia, amb la incertesa de la llibertat de moviment d’aquests dies molts clients opten per trucar abans d’apropar-se a l’establiment per assegurar-se que disposen del material que busquen.

“Amb el confinament tothom ha tingut més temps per fer activitats artístiques a casa i ara vénen a comprar més material"

Des d’aquest negoci familiar viuen la reobertura amb optimisme i cautela, “amb el confinament tothom ha tingut més temps per fer activitats artístiques a casa i ara vénen a comprar més material". A l'establiment viuen amb la incògnita de no saber encara quan obriran les escoles o quan es podran fer celebracions.

L'establiment Boter Belles Arts. Fotos: Romuald Gallofré

La botiga Belles Arts Boter

El fet que molts nens i nenes han canviat de número de peu després de dos mesos de confinament i que necessiten calçat de primavera-estiu ha provocat que a la sabateria Ponys, a la plaça de les Tereses, hagi tingut molta feina amb la reobertura. “Durant la primera setmana vam tenir molts clients amb cita prèvia i ara ja atenem sense cita però mantenint tots els protocols de seguretat”, explica la MªPilar Perez. De fet, en alguns moments s’han format cues per poder accedir a la botiga. “Tothom respecta la distància de seguretat, tant fent cua com a la botiga. Així i tot, valorem positivament el servei que hem tingut de cita prèvia i segurament el mantindrem per aquelles persones que volen reservar una hora en concret per estalviar-se cues”, argumenten. A la venda a la botiga física se suma el seu web, on han pogut seguint atenent als clients.

"Mantindrem per aquelles persones que volen reservar una hora en concret per estalviar-se cues”

El cartell de ‘cita prèvia’ penjava de la botiga Francesc Roba d’Home, al carrer Barcelona, fins a principis de setmana. “En ser un comerç a peu de carrer amb la porta oberta, la gent prefereix demanar permís in situ per entrar a la botiga si veu que no hi ha més clients a dins que no pas concertar cita prèvia”, reflexiona en Franesc Montlleó de la botiga Francesc Roba d’Home. La facilitat per accedir a l’establiment amb totes les mesures de prevenció com rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic és quelcom que ajuda a atraure més clientela. 

“Si s’han d’emprovar joies, després les higienitzem amb un netejador d’ultrasò i altres productes adequats”

“En el nostre cas, la cita prèvia no ha tingut gaire sentit. Els clients prefereixen venir lliurement sense haver d’organitzar-se tant”, comenta Jordi Castany de la joiera Els 2 Joiers, al carrer Sant Josep. L’establiment compta amb totes les mesures de prevenció i atenen als clients de forma personalitzada “com hem fet sempre” però mantenint la distància mínima de seguretat, utilitzant gel hidroalcohòlic i mascareta.

joieria castany

La joieria Els 2 Joiers

“Si s’han d’emprovar joies, després les higienitzem amb un netejador d’ultrasò i altres productes adequats”. Ja han atès als primers clients sense cita prèvia que busquen detalls per regalar o quelcom especial. “La gent ja és conscient de la forma que tenim ara de comprar i ells mateixos s’esperen a fora de la botiga si veuen que estem atenent algú a dins”.