Preparant els descomptes. Foto: R. Gallofré
Preparant els descomptes. Foto: R. Gallofré

Black Friday: consells per fer front a l'allau de descomptes

El Black Friday, un dels grans fenòmens comercials de l’any, desferma la bogeria en les compres. Així es pot aprofitar la campanya sense endur-se disgustos

Fa tan sols quatre o cinc anys el Black Friday era un concepte desconegut per gairebé tots els catalans. El veiem a les notícies televisives, molt de passada, com un fenomen purament nord-americà, l’equivalent a les nostres rebaixes d’hivern o d’estiu però concentrat en tan sols un dia d’autèntic desfici comprador. Però, com gairebé tot el que passa a l’altra riba de l’Atlàntic, ha acabat impactant de ple a les nostres contrades. Avui, a Mataró i arreu del país, el Black Friday és un dels grans fenòmens comercials de l’any, i s’encamina a substituir les tradicionals rebaixes, avui molt esbiaixades.

Avui no hi ha pràcticament cap comerç de la ciutat que no s’apunti, de manera més o menys intensa, al Black Friday. L’allau de productes rebaixats és enorme, i amb tanta oferta cridanera és fàcil que el consumidor acabi perdent els papers i comprant allò que no necessita o que, en realitat, per molt de descompte que s’hi apliqui, no pot pagar. També són dates on alguns comerços poc amants de l’ètica aprofitin per intentar colar gat per llebre. Per tant és molt important que els compradors siguin conscients de quins són els seus drets, i també els seus deures.

Des de l’Agència Catalana de Consum es dediquen, sobretot, a oferir campanyes informatives perquè els compradors puguin afrontar aquestes campanyes de descomptes d’una manera segura i responsable. “Si no estàs informat de quins són els teus drets ni a qui et pots adreçar quan aquests es veuen afectats, anem malament”, resol Beth Abad, directora de l’agència. Aquests dies Abad fa “campanya” a tots els mitjans de comunicació que pot per intentar explicar a lectors, oients i espectadors que “la informació és un dret de les persones consumidores, moltes de les quals els desconeixen encara”. Segons la directora de l’Agència, tothom és conscient que es pot queixar en cas que se senti estafat, “però molta gent no sap ben bé com fer-ho, ni que la queixa en si s’ha de saber motivar”.

“Hem de desconfiar de les ofertes que són massa llamineres, perquè poden ser enganys o productes falsificats”

Abad recorda que cal “desconfiar de les ofertes que són massa llamineres, perquè poden ser enganys o productes falsificats”. És molt important tenir en compte que, durant el Black Friday i la resta de l’any, “tot producte rebaixat ha de tenir la mateixa qualitat i garantia que tenia abans”.  Les rebaixes i descomptes són això, un preu inferior pel mateix producte, amb les mateixes característiques, mai amb una tara o defecte o una qualitat inferior. És imprescindible, sobretot en dies com aquests, conservar totes les factures i comprovants de compra per poder fer reclamacions, ja que són l’única prova d’adquisició que tenim. A l’hora de comprar hem de tenir clar que la publicitat sempre és vinculant, és a dir, que allò que es publicita s’ha de complir obligatòriament, tant pel que fa a les característiques del producte com a l’oferta en si.

“El que hem de fer és comprar com ho fem durant la resta de l’any, aplicant el sentit comú”

Una qüestió molt important, sobre la qual l’Agència està fent especial esment per al Black Friday, és la seguretat en les compres per Internet. Una de les claus de l’actual campanya és que les compres online sovint s’imposen a les fetes en botigues físiques, amb descomptes molt potents que ens trobem a les pantalles dels nostres ordinadors i smartphones. Abad alerta que les compres per Internet han de partir sempre del següent: escollir comerços electrònics segurs, dels quals tinguem referències prèvies.

“En resum, el que hem de fer és comprar com ho fem durant la resta de l’any, aplicant el sentit comú”, resol la directora de l’Agència Catalana del Consum. És a dir, no deixar-nos ennuvolar la ment per la inducció al consum que campanyes com Black Friday realitzen de manera tan agressiva.


Els consells per comprar durant el Black Friday

 

  • Elaborar una llista d’allò que es necessiti, d’acord amb el pressupost disponible
  • Comparar preus en diferents establiments i desconfiar de les ofertes massa exagerades
  • Recordar que els productes han de tenir la mateixa qualitat i garantia que tenien a preu no rebaixat
  • Revisar que els productes mostrin tant el preu original com el rebaixat, o bé el percentatge de descompte.
  • Tenir en compte que la publicitat és vinculant, és a dir, obliga a complir tot el que s’hi anuncia.
  • Informar-se sobre si l’establiment accepta canvis o devolucions, ja que no és obligatori

Compres per Internet

  • Escollir un comerç electrònic que sigui segur i de confiança
  • Buscar l'opinió d'altres usuaris a la xarxa.
  • Comprovar que sigui un web mínimament acurat (sense faltes d'ortografia ni traduccions mal fetes, per exemple).
  • Localitzar les dades de contacte i una adreça física d'ubicació de l'empresa.
  • Revisar que s’informi correctament de les condicions: les modalitats de pagament i d’enviament disponibles, els terminis d’entrega i els sistemes de devolució.
  • Comprovar si l'adreça electrònica comença per https –és un senyal de seguretat.
  • Recordar que en les compres per internet disposeu de 14 dies per retornar els productes si no n'esteu convençuts

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive