-
-

Xavier Amat

La dècada verda

Deu anys després de la seva inauguració, el Nou Parc Central s'ha consolidat com el pulmó de la ciutat i com a centre d'activitat dels mataronins

El 21 de maig de l’any 2000, ara fa una dècada, s’inaugurava el nou Parc Central, un espai verd que generacions de mataronins van somniar, i la nostra pot gaudir. Ara que els arbres ja són ben ufanosos, el parc és l’escenari d’un munt d’històries diàries i el teló de fons d’alguns dels principals esdeveniments de la ciutat al llarg de l’any.

Al bell mig del parc, assegudes en dos bancs sota l’ombra d’uns arbres, la Rosario Ramírez i les seves companyes fan ganxet. “Hi som cada tarda des de fa quatre o cinc anys. Estem molt millor aquí que no al sofà de casa mirant la porqueria que fan a la televisió”, explica Ramírez. “Només ens espanta la pluja, però si fa un bon dia, encara que sigui hivern, venim aquí expressament des del barri de Cerdanyola”, informa al seu costat la M. Carmen Lozano.

Aquesta colla és un bon exemple de la vida que cada dia molts mataronins donen al nou Parc Central. O potser al revés, de la vida que dóna el parc a molts mataronins. A la zona propera a l’edifici de Via Pública, en Jesús Molist hi passeja el gos: “Visc al Camí de la Geganta i hi vinc tres vegades al dia. És un parc molt ben preparat per passejar-hi els gossos, aquí hi ha lloc per tothom”, diu. A l’altre banda del nou Parc Central, en Carles Rodríguez i la seva esposa vigilen les filles mentre juguen als gronxadors. “Som de Vista Alegre i portem les nenes a l’escola de Cirera. Quan les anem a buscar a la tarda, berenem aquí al parc i elles juguen una estona”, diu el pare, que també informa que hi ve sovint a córrer.

Les estampes descrites certament es poden veure també a moltes altres zones verdes de la ciutat, però el nou Parc Central té en la seva extensió, 156.000 m2, la gran singularitat, junt amb la ubicació cèntrica, com un cor verd que batega enmig de Mataró. “Havia de servir per lligar la ciutat, per entrellaçar el primer Eixample amb altres sectors, com els barris de La Llàntia i Cirera, i penso que el temps diu que s’ha aconseguit”, considera Manuel Mas, l’alcalde que va inaugurar-lo. “Hi passejo molt sovint, i, tot i que ja no me’l miro amb els ulls d’alcalde, crec que se n’està fent un bon manteniment, i que els ciutadans són prou cívics”, comenta, tot recordant que una de les preocupacions i dubtes que tenia el seu govern era si s’aconseguiria mantenir correctament aquell ampli o obert espai. “Cada dia hi ha una mitjana de cinc persones treballant-hi en tasques de manteniment. Hi parem igual atenció que a les altres zones verdes de la ciutat, però està clar que hi ha una diferència en els recursos que s’hi destinen a causa de l’extensió”, informa Francesc Melero, conseller delegat d’Obres, Serveis i Manteniment de l’Ajuntament. El parc suposa una despesa de 200.000€ anuals en manteniment.

Més serveis?
Existeixen molts “submóns” dins el parc. Zones en que les plantes i les flors de colors hi tenen especial presència, espais per a la pràctica del tenis de taula, el rocòdrom, zones diferenciades de jocs infantils, camins perduts entre la gespa, el passeig de la Ciutadania que travessa el parc en diagonal, les vores de la font lineal monumental, grans esplanades de terra, l’espai firal... Proper a aquest, i encarat al Camí de la Geganta, fa tres anys que hi ha obert un quiosc explotat pel Grup d’Invàlids de Mataró i el Maresme (GIMM). Cada tarda hi trobareu la Isabel Moreno. “Hi passa força gent, pel quiosc, sobretot els dimecres, que és quan surten moltes de les revistes. A l’hivern és una mica més dur estar aquí, però en general s’hi està molt bé i no he tingut mai cap problema d’inseguretat”, assenyala. La Isabel, però, i altres persones consultades, troba a faltar al parc més serveis als usuaris, com ara un bar amb taules i cadires. La realitat és que fa tres anys l’Ajuntament va treure a concurs la concessió per instal•lar i explotar una activitat de bar i una de lloguer de material esportiu, però ambdues convocatòries van quedar desertes. “No descartem que es torni a provar, perquè molts parcs d’aquest estil ho tenen, i donen encara més vida a l’espai, tot i que als carrers i avingudes que toquen al parc ja hi ha força bars amb terrassa”, diu Melero.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive