Detectar els nivells d'estrés dels treballadors a través d'una samarreta. Aquest és el projecte que s'està desenvolupant a Mataró, concretament des del centre tecnològic Eurecat (antiga Cetemmsa) amb seu al TecnoCampus. Es tracta d'una camiseta que mesura el nivell d'estrés controlant la respiració, el ritme cardíac i les reaccions de la pell dels empleats.

Funcionarà amb un sistema de sensors tèxtils impresos, fent que la samarreta no tingui cap element rígid

La samarreta és una iniciativa del projecte europeu StayActive, que ha escollit Mataró per a desenvolupar-la a través d'Eurecat com a membre de la xarxa de centres Tecnio. La samarreta, actualment un prototip, serà capaç de fer un electrocardiograma i de calcular el ritme respiratori i la temperatura de la pell, a través d'un sistema de sensors impresos. El 'wearable', a més, portarà un guant incorporat per monitoritzar la resposta de la pell.

Des d'Eurecat expliquen que la samarreta serà totalment ergonòmica i confortable ja que no porta parts rígides de cap tipus. Tots els circuits i sensors que l'integraran són tèxtils o impresos amb tintes conductores.

Instruccions al portador

La samarreta, però, no es limitarà tan sols a detectar nivells d'estrés. Un cop ho faci, també donarà directrius a l'usuari, amb instruccions com ara fer una pausa de 5 minuts, fer un passeig, anar a beure aigua, fer un mos o sortir a prendre l'aire. D'aquesta manera,  es volen reduir els nivells d’estrès a l’entorn laboral, una patologia que afecta al 30 per cent dels treballadors de la Unió Europea, on està considerat el quart problema de salut més acusat.