El Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat un projecte "d'emergència" per reparar els talussos d'un tram de 13 quilòmetres de l'N-II al seu pas pel Maresme, concretament entre Caldes d'Estrac i Calella, on l'últim mig any hi ha hagut diversos despreniments quan s'han acumulat pluges fortes.

La Generalitat preveu fer un estudi geotècnic de les causes que provoquen la inestabilitat dels talussos. En funció de la morfologia de cada talús, de la seva evolució i distància a la calçada, el Territori i Sostenibilitat valorarà la solució per a cada cas. La Generalitat assenyala que el projecte haurà de preveure l’expropiació del domini públic dels terrenys, ja que alguns es troben en àmbit de titularitat municipal o privada.

Entre les mesures d’estabilització que s’estudiaran implementar hi ha el sanejament i/o la col·locació de malles, l’estabilització amb perns i xarxa de cables, la injecció de gunita de forma local, el sanejament de blocs inestables, murs, pantalles dinàmiques, entre d’altres.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha signat el projecte per començar l'estudi, el qual s’afegeix a l’anunciat la setmana passada consistent en la licitació, per primer cop, de dotze contractes de manteniment d’estructures i actius geotècnics.

Els contractes anunciats sumen prop de 60 MEUR i formen part de la inversió de 430 MEUR que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha destinat a la millora continuada de la xarxa durant un període de quatre anys.

L'últim despreniment, entre Sant Pol i Calella

Despreniment entre Sant Pol i Calella, a la carretera N-II. Fotos: Ajuntament de Sant Pol de Mar

El passat dijous dia 23 d'abril hi va haver un fort despreniment de terres sobre l'N-II l'alçada del far de Calella, situat entre aquesta població i Sant Pol de Mar. La carretera N-II va quedar tallada entre aquestes dues poblacions durant diverses hores i va obligar a fer desviaments senyalitzats.