"L'herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural de la comarca". Aquest és el títol del projecte impulsat pel Consell Comarcal que compta amb una subvenció europea, i que permet donar forma a un total de sis noves rutes pel patrimoni cultural de la comarca. A més, es faran intervencions a vuit recursos culturals singulars del territori. El projecte té un cost de 2,6 milionos d'euros, el 50% dels quals estaran finançats pels fons FEDER, i la resta l'aportaran els 27 municipis implicats en el projecte. L'objectiu de tot plegat: desestacionalitzar el turisme facilitant que els visitants s'acostin al llegat històric i al patrimoni cultural maresmenc.

El disseny i senyalització de rutes turístiques temàtiques que rescaten la història de la comarca inclou aquestes sis propostes: el llegat Iberoromà; torres de guaita, defenses i fortificacions; modernisme; patriomi indià; indústria tèxtil i el Camí de Sant Jaume. Es preveu la difusió tant d'aquestes rutes com de la resta de productes turístics, amb la creació d'una plataforma digital. I també hi haurà intervenció en 8 recursos considerats singulars. En concret, es contempla la creació d'un centre d'interpretació al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i la redacció dels corresponent projecte museogràfic; l'activació arqueològica i turística del Poblat Ibèric de la Cadira del Bisbe de Premià de Dalt; la rehabilitació de la Torre de les Aigües com a centre d'interpretació patrimonial i punt d'informació turístic de Dosrius; l'adequació de l'accessibilitat del clos arqueològic Torre Llauder de Mataró; l'exposició permanent del Museu Municipal i punt d'informació turístic de can Ventura del Vi de Cabrils, la rehabilitació de l'edifici històric de Vil·la Flora de Canet de Mar; la rehabilitació de la Masia de Can Ratés de Santa Susanna com a eqjuipament d'ús cultural i turistic i la recreació 3D del Castell de Burriac de Cabrera de Mar.

 

Segons expliquen des del Consell Comarcal, el projecte vol diversificar el model turístic de la comarca que continua depenent en excés dels atractius de sol i platja, i dotar els turistes que visiten el territori de nous tipus d'experiències.