La regidoria d'Esports de Llavaneres dona consells per practicar activitat física en aquest inici del desconfinament i proposa tot un seguit de rutes alternatives. La flexibilitat de les mesures de confinament, pel que fa l'exercici físic, no implica la relaxació de mesures higièniques per evitar el contagi. Per això des de l'Ajuntament de la població del Maresme s'adverteix de que el fet que es pugui sortir a fer esport no ha de ser pres com un signe d'un retorn complet a la normalitat, sinó un premi a la responsabilitat de totes les persones. Per tant, és essencial mantenir les mesures higièniques per evitar el contagi i reduir el risc d'un augment en els casos.

La sortida de corredors i passejants al carrer durant les franges en què està permès fer esport ha generat dubtes respecte la distància de seguretat o l’ús de mascaretes. Les autoritats sanitàries i els professionals mèdics coincideixen a dir que mantenir dos metres de separació és una mesura bàsica per evitar contagis de coronavirus.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries assegura que quan fem exercici cal augmentar la distància de seguretat per "la major intensitat de les exhalacions i l'augment de la transpiració". Davant aquestes afirmacions, la mascareta podria semblar un bon aliat per als corredors, però els experts consideren que portar mascareta no és la solució.

Es recomana no portar mascareta perquè pot ser contraproduent: "Quan corres i fas entrenament és important que t'entri aire net, elevem pulsacions, necessitem més ingesta d’oxigen… Quan exhalem treiem el diòxid de carboni i amb la mascareta no entra aire net i el que respires no és adhient per practicar esport". L’excés de diòxid de carboni ens acceleraria les pulsacions i ens podria provocar marejos.

En cas de coincidir caminant o corrent amb altra gent que no siguin els convivents, cal respectar una distància mínima de 2 metres, i de 10 en cas de córrer. S'aconsella caminar o córrer en diagonal o paral·lel respecte de la resta de persones amb què es coincideix en el trajecte, per minimitzar l'exposició a possibles partícules del virus en suspensió a l’aire expulsades per les persones. S'ha de tenir molta cura amb la pràctica esportiva de les modalitats de ciclisme i els esports de risc pel risc de caiguda que comporten.

A banda d’adaptar el nivell d’exercici a l’estat físic de cadascú, des de l'Ajuntament s'insisteix en la prudència i evitar el passeig de la Riera com a recorregut principal -ja que tothom l’està triant aquests dies- per assegurar-se una distància de seguretat, la millor garantia contra els contagis.

Per això es proposen altres recorreguts alternatius:

  • Passeig Jaume Brutau - Parc de la Font de la Llorita - Molí de Can Cabot
  • Font de la Llorita - Ermita de Sant Sebastià - Cementiri
  • Camí Pla de la Torreta - Polígon industrial
  • Ametllareda - Camí de la Masía – Camí de la Llarga
  • Camí de Can Pi – Riera del Balís