Arenys de Mar es prepara per rebre entre el 8 i el 10 de juny una trobada de vaixells centenaris i històrics anomenada Maresmar Trobada de Centenaris 2018, organitzada per Varador 2000. Es tracta d’una cita on hi haurà fins a 24 embarcacions, vuit d’elles centenàries, que encara naveguen com el Santa Eulàlia, insígnia del Museu Marítim de Barcelona; o d’altres com Sant Ramon, Far Barcelona, Bon Temps i la Courtisane. La cita té com a objectius difondre la cultura marítima, els oficis relacionats amb el mar i promoure l’economia i le turisme del Maresme i dels seus municipis.

Des de Varador 2000 destaquen com el Maresme va aglutinar una important tradició centenària centrada en la formació de navegants i en la construccions d’embarcacions, moltes de les quals van comerciar amb Amèrica per engrandir el teixit productiu català. Construïdes en drassanes repartides per la comarca que serien impensables avui, Maresmar té com objectui mostrar aquest llegat i consolidar-se com “un festival marítim potent i amb entitat pròpia en l’àmbit mediterrani”, contribuint a dinamitzar la cultura marítima catalana i “dinamitzar l’economia de la comarca i poblacions que l’acullen”.

La flota de vaixells sortirà de Mataró, navegarà per tot el litoral i arribarà al Port d’Arenys on quedarà amarrada. El públic podrà visitar els vaixells i les zones habilitades per a col·laboradors, industrials i demés. El 9 de juny al matí sortirà la I Travessa a la Costa Maresme amb la participació, a banda dels vaixells històrics, també d’una flota popular amb particulars i clubs nàutics. A la tarda s’arribarà i s’amarraran al Port d’Arenys.

Pel dia 10 està prevista la jornada de portes obertes i un acte commemoratiu centrat especialment en el Santa Eulàlia com a peça principal del patrimoni històric marítim de Catalunya.

Altres activitats relacionades

El Port D’arenys també prepararà altres activitats relacionades per poder generar una jornada atractiva per als visitants. Hi haurà exposicions de la Flota Histórica, fotogràfica i documental a l’interior del Sirius, el Santa Eulàlia i l’Espai Fòrum; també es podrà gaudir de conferències, xerrades i taules rodones amb contingut encara per determinar però que estarà relacionat amb associacions, entitats i institucions vinculades.  També hi haurà estands per a entitats, associacions, institucions i una zona comercial; i propostes populars com una fideuà i sardinada, havaneres i cremat en el sopar al Port del dia 9.

Fira PortBalís Marina Day a Llavaneres

El Port Balís de Sant Andreu de Llavaneres acollirà el cap de setmana la IV edició de la Fira Port Balís MarinaDay, on hi haurà activitats lúdiques i gastronòmiques perquè tots els assistents puguin passar un cap de setmana a les instal·lacions del Port de manera gratuïta. El més destacat és la variada oferta gastronòmica que els restaurants de la zona oferiran amb plats a 4 euros. A això se li afegeixen activitats esportives de vela, sortides en SUP, caiac o rem. Pels més petits, manualitats. Tot això a un preu d’un euro que va íntegrament a un projecte solidari per ajudar a construir el Pediatric càncer Center SJD.

Els restaurants oferiran una gran varietat gastronòmica amb platets a 4 euros

Previst pel dissabte, dia 9, hi haurà una desfilada de moda, exhibicions de ball i fins a les a les dues de la matinada, la Festa Rac105 amb Ernest Codina. El passeig del Port, coincidint amb la Fira Port Balís, acull de nou el market, en aquesta ocasió el Gas Quiet Market, que s’omplirà un cop més de llocs de roba, complements, decoració i art, així com de vistosos i nous food trucks.

El dissabte hi haurà un tren gratuït que connectarà les 3 Viles i s’habilitarà un aparcament exterior amb vigilància amb pas directe al Port per facilitar l’accés i estacionament de tots els que vulguin acostar-se a la cita.