Les fortes pluges d'aquest juliol han retardat la maduració del raïm als cellers de la Denominació d'Origen (DO) Alella, un fet que, segons els experts, donarà com a resultat uns vins "menys intensos". Tot i això, es preveu que siguin vins d'una qualitat igualment "excel·lent". L'augment de les temperatures d'aquest mes d'agost haurien "frenat, en part, l'efecte negatiu de les pluges". És la valoració de l'enòleg Antoni Cerdà, propietari del celler Bouquet d'Alella, que aquests dies obre les portes de casa seva a la tota la població. El celler organitzar visites en les quals els ciutadans poden veremar i trepitjar els primers grans de raïm. L'objectiu, segons Cerdà, és "acostar la vinya a la gent".
L'excés d'aigua que van patir les vinyes de la DO Alella en un mes de juliol d'intenses pluges, va posar en alerta els cellers de la zona. Els tractaments sanitaris per evitar malalties i l'augment dels termòmetres durant aquest mes d'agost, però, no només hauran servit per salvar la temporada, sinó que, a més, s'espera que en resultin uns vins de molt alta qualitat.

La maduració tardana del raïm afectarà la intensitat del vi, que no serà tan marcada com en anys anteriors, segons ha explicat a l'ACN l'enòleg Antoni Cerdà. "Ara només cal fer una bona selecció del raïm durant la verema", explica. Cerdà, amb una llarga trajectòria en el món de la vinya, fa dos anys que, a més del cultiu, es dedica a elaborar i comercialitzar el seu propi vi des del nou celler Bouquet d'Alella.

Veremar en família
La masia de Can Boquet d'Alella, on fins fa dos anys es cultivava la vinya per vendre el raïm a altres marques de la DO, s'ha dotat d'un celler propi per comercialitzar el seu propi vi. Els germans Cerdà, l'Antoni i la Teresa, impulsen aquest projecte sota la marca Bouquet d'Alella, que conjuga el nom de la finca amb el terme francès 'bouquet' -aroma del vi.

Es preveu que en aquesta segona verema, el celler Bouquet d'Alella comercialitzi fins a 10.000 ampolles de vi, el que representa un augment del 42% de la producció respecte les 7.000 ampolles de l'any passat. Actualment aquest celler elabora dues varietats de blanc i una de negre, però ja pensa en ampliar la seva gamma de productes amb algun altre vi blanc i algun vi dolç en els pròxims anys.

Des de la seva creació, aquest celler ha volgut apropar el món de la vinya a la ciutadania i en temps de verema convida la població a veremar i trepitjar els primers grans de raïm, com es feia anys enrere abans de la modernització dels cellers. Aquesta mateixa setmana diverses famílies d'Alella s'han acostat a la primera visita de la temporada i grans i petits han gaudit embrutant-se els peus amb la trepitjada del raïm.

Els participants d'aquesta activitat tallen, trepitgen i premsen el raïm de la manera més tradicional. Els més petits obtenen la seva recompensa a l'esforç amb un tast del most que ells mateixos han elaborat, mentre que els més grans poden tastar el vi ja embotellat d'altres anyades.