L'Ajuntament d'Alella preveu nomenar Francesc Ferrer i Guàrdia fill predilecte del municipi coincidint amb el centenari de la seva mort. L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, ho va anunciar durant la presentació de les VIII Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia, que aquest any seran més que un debat sobre el món educatiu. Coincidint amb l'efemèride, l'Ajuntament vol donar-hi un impuls amb activitats paral·leles, com una exposició o un cinefòrum i, fins i tot, un itinerari teatralitzat pel municipi que expliqui qui va ser aquest personatge.

El pedagog alellenc Francesc Ferrer i Guàrdia va crear el 1901 el projecte de l'Escola Moderna, a partir de les seves vivències a París, on es va haver d'exiliar després d'haver recolzat obertament la república. A través d'aquesta editorial, Ferrer i Guàrdia difonia una estil pedagògic que, després de la seva mort, va servir per obrir diverses 'escoles modernes' arreu del món, com la Modern School de Nova York (1911). Ferrer i Guàrdia va morir afusellat a la presó del castell de Montjuïc, acusat d'haver instigat la Setmana Tràgica de Barcelona, l'any 1909. Quan es compleixen 100 anys d'aquells fets, el seu poble natal, Alella, li vol retre l'homenatge definitiu, nomenant-lo fill predilecte. Des de fa ja vuit anys, a Alella se celebren unes jornades sobre educció que porten el seu nou i que enguany també tindran un nou impuls.

Francisco va destacar de Ferrer i Guàrdia que va ser un home avançat al seu temps i que va voler 'transformar la societat fent millors persones'. Segons Francisco, el seu nomenament com a fill predilecte del municipi 'fa justícia' a la seva memòria.