10 milions d’espanyols vacunats (com a la imatge en la campanya de la grup) és l'objectiu
Notícies relacionades
10 milions d’espanyols vacunats (com a la imatge en la campanya de la grup) és l'objectiu

Redacció - ACN

La tercera dosi a la gent més gran, en les properes setmanes

Salut també preveu vacunar amb una tercera dosi als majors de 65

Salut preveu vacunar amb una tercera dosi les persones més grans que no visquin en residències en les properes setmanes. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha indicat que aquest és un tema que s'està discutint a la Ponència de Vacunes i ha afirmat que administrar la dosi addicional en els majors de 90 anys "segurament serà una actuació de les properes setmanes". A partir d'aquí, s'aniria baixant a les següents franges de gent gran. 

El doctor Julià Blanco, investigador de l'IrsiCaixa al Campus Can Ruti i que ha acompanyat Cabezas en la roda de premsa, ha dit que el "següent pas" de la tercera dosi serà administar-la en els majors de 65, si bé ha deixat clar que hi ha consens científic que no és necessària en la població general.

Després de les residències

La setmana passada es va començar a vacunar de la covid-19 amb la tercera dosi les persones que viuen en residències. Abans, s'havia aprovat administrar-la en les persones greument immunodeprimides i ara la Ponència de Vacunes, òrgan estatal encarregat de proposar mesures de prevenció de la covid-19 en aquest àmbit, estudia ampliar-la a altres col·lectius. De moment s'han administrat 7.255 terceres dosis a Catalunya.

Vacunació contra la Covid-19 a Mataró, el 5 de gener. Foto: R. Gallofré

Vacunació contra la Covid-19 a Mataró, el 5 de gener. Foto: R. Gallofré

Blanco ha exposat que hi ha un consens científic "bastant gran que probablement les persones majors de 65 anys necessitaran una tercera dosi" i ha recordat que fa uns dies l'agència reguladora de medicaments dels Estats Units (FDA) es va mostrar favorable a aquesta mesura. Blanco ha assenyalat que és un tema que s'ha de discutir i analitzar bé les dades, però ha donat per segur que vacunar les persones grans serà el proper pas de la tercera dosi.

En les persones grans, el sistema immunitari també envelleix i alguns estudis han trobat una resposta més baixa d'anticossos. També s'observen hospitalitzacions per covid-19 d'aquest col·lectiu associades a la fragilitat. Aquests són els principals motius que justifiquen l'administració d'una dosi addicional per completar la pauta de vacunació, ha explicat Blanco.

Un altre col·lectiu és el de les persones immunodeprimides. Segons diferents estudis, la protecció d'aquestes persones amb les dues dosis és més baixa que en la població general; sobretot entre les que han estat trasplantades i per això aquest és un dels primers grups que està rebent la tercera dosi.

Consens científic que la tercera dosi no és necessària en la població general

El doctor Blanco ha explicat que, de la mateixa manera, hi ha consens científic que ara com ara no és necessari vacunar amb la tercera dosi la població general i que la FDA va votar també en aquest sentit. "El pensament científic diu que no és necessari malgrat que sabem que els anticossos es van perdent en el temps", ha indicat. Aquest investigador ha explicat que el sistema immunitari és complex, amb altres mecanismes que protegeixen contra la infecció severa a part dels anticossos.

Blanco ha afirmat que les vacunes encara estan funcionant, encara que hagi passat temps de les injeccions, i que "estan protegint davant de la infecció entre un 60% i un 80% i de la malaltia greu i la mort, al voltant d'un 90%, fins i tot contra la variant delta".

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive