Trànsit i aprenentatge.
Trànsit i aprenentatge.

Redacció / ACN

El soroll del trànsit afecta (i molt) a l'aprenentatge dels infants a l'escola

Investigadors d'ISGlobal mostren l'efecte perjudicial de l'exposició a l'aula, però en canvi no l'observen als domicilis

Un estudi mostra que el desenvolupament de la memòria de treball i la capacitat d'atenció és més lent en alumnes de primària que van a escoles amb més soroll de trànsit. La recerca, liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i publicada a 'PLoS Medicine', s'ha fet en 38 escoles de la capital catalana, amb la participació de 2.680 infants d'entre 7 i 10 anys. L'estudi indica que els alumnes exposats a 5 decibels (dB) addicionals de soroll exterior tenien un desenvolupament de la memòria de treball un 11,4% més lent que la mitjana; pel que fa a la memòria de treball complexa, un 23,5% inferior i, quant a la capacitat d'atenció, un 4,8% més lent. En canvi, el soroll al domicili no va influir en els resultats dels tests.

Les evidències sobre les conseqüències del soroll del trànsit en la salut dels infants encara són escasses. L'estudi d'ISGlobal, emmarcat en el projecte 'Breathe' i liderat pels investigadors Maria Foraster i Jordi Sunyer, ha avaluat el possible impacte del soroll del trànsit sobre el desenvolupament cognitiu. L'equip científic es va centrar en dues habilitats que es desenvolupen amb rapidesa en la preadolescència i que resulten essencials per a l'aprenentatge i el rendiment escolar: la capacitat d'atenció i la memòria de treball.

La capacitat d'atenció fa possible atendre estímuls específics de manera selectiva o centrar-se en una tasca concreta durant períodes de temps prolongats, entre altres processos. La memòria de treball o memòria operativa és el sistema que permet mantenir i manipular informació en períodes curts de temps. Quan, a més, és necessari processar de manera contínua i eficaç la informació emmagatzemada en la memòria de treball es parla de memòria de treball complexa.

El treball de camp es va estendre durant 12 mesos entre el 2012 i el 2013, al llarg dels quals els participants van realitzar quatre vegades els tests cognitius. L'objectiu d'aquestes proves no era només avaluar la memòria de treball i capacitat d'atenció, sinó estudiar-ne l'evolució al llarg del temps. En paral·lel, es va mesurar el soroll tant a l'exterior de les 38 escoles participants com als patis i a l'interior de les aules.

Els resultats mostren que, transcorregut l'any d'estudi, la progressió de la memòria de treball, de la memòria de treball complexa i de la capacitat d'atenció va ser més lenta en alumnes que anaven a escoles amb major soroll de trànsit que els que estudiaven en centres més silenciosos.  

Comentaris (2)

Capicua Fa 1 any
Shark, seria tot un detall que no et mostressis tan selectiu i t'esforcessis en escriure en català perquè els teus comentaris arribessin a més gent. Em sembla bé que vulguis practicar anglès però aquest no seria el lloc més adequat. També et dic que li dóna un toc internacional i exòtic a la secció, ha, ha, ha. Jo m'ho passo bé. Com que tinc entès que passen de tu i no et poden llegir, la majoria, m'he volgut manifestar i animar-te a que practiquis més idiomes. Ànims !!! Els idio
Shark Fa 1 any
The Catalans have yet to learn that noise is the cause of illness, their culture of speaking loudly, also speaking across the other person speaking, fireworks, are like gun shits in war, loud bangs startle the enemy.....just ask your medical services why the spanish/Catalans are in general depressed people.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive