CUAP CAP salut metges. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
CUAP CAP salut metges. Foto: R.Gallofré

Capgròs.com - ACN

Salut vol que els CAP i hospitals recuperin tota la presencialitat

Salut incentiva econòmicament els centres perquè incrementin la seva activitat post-Covid

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha demanat als centres sanitaris que incrementin l'activitat per poder recuperar les proves, consultes i operacions que no s'han pogut fer en el darrer any i mig per la covid-19 i està aplicant una política d'incentius econòmics. "Són incentius que es traslladen a la primària i als hospitals i alguns els obliguen a parlar entre ells perquè són objectius compartits. En funció del grau d'assoliment, tenen més diners", assenyala la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, en una entrevista a l'ACN. Craywinckel explica que també han traslladat als CAP la necessitat de recuperar presencialitat i accessibilitat i reconeix que el seguiment dels pacients crònics ha perdut qualitat durant la pandèmia.

Recuperar activitat no covid-19 és un dels grans reptes del sistema sanitari -orquestrat a Catalunya pel CatSalut- després d'un any i mig de pandèmia i l'infradiagnòstic d'altres malalties és una de les principals preocupacions en aquests moments. La directora del CatSalut calcula que s'han diagnosticat un 30% menys de malalties durant la pandèmia i reconeix que, pel volum d'activitat, haurien de tenir llistes d'espera més llargues en alguns àmbits, segons va indicar a l'ACN en una entrevista publicada aquesta setmana.

Davant d'aquesta situació, el CatSalut ha demanat als centres proveïdors del sistema sanitari -tant de la primària com hospitalaris- que incrementin l'activitat no covid-19. Craywinckel indica que alguns dels objectius són escurçar els temps d'espera de les visites a l'especialista o de resolució de proves diagnòstiques i cirurgies.

"Ho primem econòmicament. Demanem als professionals que treballin més si cal perquè hem de fer aquesta recuperació", afirma la directora del CatSalut, que afegeix: "Si un centre fa més activitat de la prevista és que hi ha posat més recursos. Per tant, aquesta política d'incentius ve a dir que qui faci, que no pateixi perquè tindrà el reconeixement d'allò que ha fet".

Nou CUAP salut CAP. Foto: R.Gallofré

Nou CUAP salut CAP. Foto: R.Gallofré

Més diagnòstic

El CatSalut també ha demanat als CAP que augmentin presencialitat i accessibilitat per recuperar el diagnòstic precoç. "La primària ha de tornar a obrir portes, no només en el sentit de la presencialitat, sinó també d'accés fàcil, per detectar com abans millor patologies, des de la proximitat que la caracteritza", encarrega Craywinckel. Segons un estudi del grup Recerca transversal en atenció primària de l'DIBAPS fet als centres del Consorci d'Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPBSE), el diagnòstic de patologies freqüents a la primària ha caigut fins a un 50% per la pandèmia.

"Teníem molt ben muntat el sistema del seguiment crònic i hem perdut aquesta qualitat"

La covid-19 també ha impactat en el seguiment dels pacients crònics. La directora del CatSalut reconeix que els estàndards de qualitat assistencial han baixat. Són índexs que marquen, per exemple, quantes vegades es mira el fons d'ull a una persona diabètica o quantes revisions es fan a un pacient amb el colesterol alt o amb insuficiència cardíaca. "No és que estiguem perdent aquests pacients, però teníem molt ben muntat el sistema del seguiment crònic, amb una mirada especial a la cronicitat que fa temps que destacàvem, i hem perdut aquesta qualitat", admet.

Després de la cinquena onada, amb un augment desbocat de casos el juliol, la primària ha anat recuperant presencialitat, però Craywinckel considera que les visites als CAP encara es troben per sota del que voldrien. Les visites presencials es van haver de reduir dràsticament a l'inici de la pandèmia i van esfondrar-se fins a un 25% l'abril del 2020, mentre que abans representaven més del 80%.

Craywinckel destaca que també cal recuperar la longitudinalitat, és a dir, que un pacient sigui atès pel mateix equip de professionals sanitaris, un tipus d'organització que s'ha alterat per la pandèmia. "Alguns equips s'han dedicat a la covid perquè organitzativament anava millor davant d'una situació de crisi i han deixat de veure la població habitual. Aquests pacients han estat portats per altres metges i infermeres igual de bons, però uns altres. També volem recuperar que un pacient sempre tingui el mateix referent", recalca.

 

Arxivat a:

Comentaris (3)

Carme Fa 16 dies
Aquest boicot a l'usuari de l"atenció primària, que han emmascarat amb el Covid, quan als cap no atenen els positius, es denunciable. Ho hauriem de fer.. diagnosticar un bebé per telèfon, tanmateix no deixar accedir al teu metge de capçalera, no atendre el telèfon i tantes bestieses que ens hem deixat fer no son pas degut al covid, ara mostren la poteta, son diners.... vergonya, juguen amb vides de persones, per què no visiten o t'atenen (amb sort) al cap de 3 setmanes? On son els metges?
Laura Fa 16 dies
Menos mal! Ya era hora! Ha sido vergonzoso. Hartos de llamar y no hay manera de que cojan el teléfono, pero si no hay nadie, no lo entiendo. Opino lo mismo que Marcos A TRABAJAR YA,SEÑORES ,ya no hay excusas
Marcos Alucino Fa 17 dies
Hombre por fin van a ponerlos a trabajar? Porque que lleves a tu hijo al cap y no haya pediatría para atenderles presencialmente y que el Sr. Médico te llame a las 4 horas y que seas tu quien le tiene que mirar la garganta es de juzgado de guardia. Y que te diga el médico encima tiene usted por casa ibuprofeno?... No se vaya a molestar en hacer la receta online vamos... Me dijo que me llamaria a los tres días para control y todavía lo espero. Venga a trabajar ya señores!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive