El Govern vol impulsar diverses estratègies per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones a través de la promoció d’un estil de vida actiu. En aquest marc, l’executiu català ha aprovat el Programa temporal per a la implementació de la recepta mèdica esportiva, amb una durada màxima de tres anys. El programa busca promoure la prescripció d’exercici físic com una eina preventiva i terapèutica, no només per part dels professionals de l’atenció primària, sinó també d’altres nivells assistencials. L’objectiu és revertir la situació actual de sedentarisme, sobrepès i obesitat -relacionats amb les malalties cròniques més prevalents- i millorar la salut de la població en totes les etapes de la vida.
En l'informe dels Acords de Govern, l'executiu assenyala que és “fonamental” la formació dels professionals, tant de la salut com de l’activitat física i l’esport, així com identificar i potenciar els recursos comunitaris per incrementar l'exercici entre tota la ciutadania. D’aquesta manera, l’executiu destaca que vol assumir la “responsabilitat institucional” de complir aquest objectiu de manera compartida seguint les línies estratègiques de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Per implementar el programa, adscrit al Consell Català de l’Esport (CCE) del Departament de Presidència, el Govern incorporarà un màxim de deu efectius amb diversos perfils professionals i s’articularan els mecanismes de cooperació i de coordinació necessaris amb el Departament de Salut i amb la resta de conselleries i entitats del sector públic amb interessos en aquest àmbit.
Entre les accions previstes, hi ha actuacions per promoure l’activitat física des de l’àmbit pediàtric, l’adolescència i l’hospitalari; un pla pilot per a una prescripció específica en problemes de salut i condicions diagnosticades en l’edat pediàtrica; una guia de recepta d’exercici físic per a la salut a la infància i l’adolescència i un pla pilot d’exercici físic com a eina terapèutica en l’atenció especialitzada o en l’àmbit hospitalari.
També proposa assessorar els ens locals per identificar, crear i potenciar entorns actius, com són les rutes saludables o els parcs, equipaments i altres espais per fer-hi activitat física.
Redisseny del Pla d’Activitat Física
La segona gran estratègia per inculcar un estil de vida actiu entre la ciutadania és el redisseny del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), perquè estigui adaptat a la realitat actual, incorporar-hi la perspectiva de gènere i prioritzar-ne els col·lectius amb més vulnerabilitats.
El PAFES, implementat a partir d’un programa pilot el 2006, va mostrar resultats de millora dels nivells d’activitat física en adults, indica el Govern. Per aquest motiu, vol potenciar el consell de promoció d’activitat física en la pràctica habitual dels professionals de l’atenció primària de salut i d’altres nivells assistencials (hospitalari, salut mental, pediatria, entre d’altres).
A més, busca fomentar un estil de vida actiu per als joves i adolescents utilitzant els recursos comunitaris i l’oferta esportiva de clubs, associacions o activitats populars i promoure la prescripció d’activitat física a l’atenció primària com una eina per a l’envelliment saludable.
En aquest sentit, el Govern, a través d’Esportcat i al costat de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, està portant a terme des del gener el programa “Més actius”, un pla d’activitat física esportiva per promoure la pràctica regular d’exercici i uns hàbits nutricionals saludables entre infants de 7 a 9 anys amb sobrepès d’aquesta comarca.
El programa neix davant la tendència a l’alça en la incidència de sobrepès infantil que deriva en obesitat en aquestes edats. La iniciativa consisteix a derivar aquests pacients des de l’equip territorial de pediatria de la comarca a un programa d’activitat física esportiva supervisat i executat per un educador físic esportiu.
Formació continuada en matèria d’activitat física i salut
El Govern també ha aprovat el disseny i la planificació d’una formació continuada en aquest àmbit per a professionals de l’activitat física i l’esport, amb l’assessorament de l’Escola Catalana de l’Esport, i als professionals de la salut, entre altres iniciatives de promoció i sensibilització.
Evidència científica
Evidències científiques demostren la relació entre activitat física i salut, tant per prevenir malalties com per ser part del tractament de patologies ja diagnosticades. A més, la promoció de l’activitat física s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Les dades de sedentarisme, sobrepès i obesitat estan relacionades amb les malalties cròniques més prevalents i han pres més rellevància durant la pandèmia del coronavirus, Les estratègies per combatre l’impacte de la covid-19 , el confinament i el distanciament físic han impactat en l’estil de vida actiu i pràctica esportiva.
Comentaris