La fruita i les seves propietats que es perden amb el suc.
La fruita i les seves propietats que es perden amb el suc.

Què perd la fruita quan en fem suc?

El valor nutricional d’una peça sencera de fruita sempre serà més alt, però per què? Ho descobrim en les següents línies.

Menjar fruita i verdura és una recomanació, no només de l’OMS, sinó sobretot dels nostres pares, mares, avis i àvies. Qui no ha bufat ja tres desenes d’espelmes i encara sent a la seva mare parlant de la quantitat de peces de fruita que ha de menjar, i no menja, cada dia? Cadascú té la seva xifra o quantitat fetitxe i més a Catalunya, on tenim producte de qualitat. En qualsevol cas, l’Organització Mundial de la Salut aconsella prendre cada dia uns 400 grams de fruita i 400 més de verdura. La fruita i la verdura són, ho sap tothom, dos dels aliments més necessaris per cuidar la dieta i, en conseqüència, el nostre organisme. Ara bé; és el mateix prendre la fruita sencera que fer-ne un suc? No, no és el mateix.

Les propietats que es queden pel camí

No és el mateix perquè es perden algunes de les seves propietats. Per exemple, minven els nivells de fibra i algunes de les seves vitamines i minerals. Segons un informe elaborat per l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes, el contingut en fibra dels sucs de fruita és notablement inferior al de les fruites senceres. Així, mentre en 100 grams de taronja (de la fruita sencera) hi trobem 2,4 grams de fibra, a la mateixa quantitat d'un suc de taronja només n’hi ha 0,1. Això es deu al fet que els extractors de suc separen el suc de la polpa i les pells riques en fibra. Aquest fet també incideix en la més alta capacitat que tenen els sucs d’elevar els nivells de sucre a la sang. A banda de la fibra, amb el suc també es perden alguns antioxidants que es troben a la medul·la de les fruites cítriques. Un altre dels consells que de ben segur heu sentit durant tota la vida: “Beu-te el suc ràpid, que perd la vitamina”, seria de sàvia aplicació. Tot i que tampoc cal ennuegar-nos, és millor prendre el suc de seguida perquè l’activitat dels antioxidants i dels enzims disminueix amb el temps.

Opcions per evitar la pèrdua de fibra

Per minimitzar la pèrdua de fibra, podem afegir part de la polpa novament dins del suc, malgrat que segurament aquesta opció no serà del gust dels paladars més refinats… una altra opció seria utilitzar un processador d'aliments o una liquadora en lloc d'una espremedora. Això permetria que la polpa rica en fibra de fruites i verdures perduri en el suc. Sigui com sigui, un suc de fruites o de verdures sempre serà millor, més sa i nutritiu que qualsevol beguda refrescant. 

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive