El consum de carn, en el punt de mira. Foto: iStock
El consum de carn, en el punt de mira. Foto: iStock

Paula Saez

Què passa amb la polèmica sobre el consum excessiu de carn?

Us expliquem la polèmica actual que envolta el consum excessiu de carn i quin grau de veritat hi ha darrere de l’afirmació del ministre Garzón.

És veritat que menjar massa carn "perjudica a la nostra salut individual i a la planeta"? Aquesta afirmació que va fer fa uns dies el ministre de consum, Alberto Garzón, va generar una bona dosis de polèmica tant en l’àmbit polític com a través de les xarxes socials, on diversos usuaris van penjar fotos i missatges amb el hashtag ” #YoComoCarne” per demostrar quant els hi agrada menjar carn. Tot i això, no podem ignorar el fet que la OMS va publicar al 2015 un informe en el que detallava les relacions entre menjar una gran quantitat de carn processada i el risc de patir càncer. Us ho expliquem tot a continuació.

Com afecta a la salut l’excés de menjar carn

Si comencem per l’estudi esmentat abans podem extraure que va quedar demostrat que prendre una porció diària d’uns 50g de carn processada incrementava en un 18% el risc de patir càncer colorectal, ja que els tipus de processos de millora de conservació de la carn processada aporten substàncies poc recomanables per al nostre organisme a llarg termini.

Altres estudis, com el realitzat per l’ American Journal of Clinical Nutrition d’Oxford, demostren que el consum de carn vermella no fa augmentar més el colesterol respecte a la carn blanca, tot i que això sigui el que hem llegit i sentit de forma més extensa. Tot i que aquesta distinció entre ambdós tipus de carn no sigui tan diferent, sí que és cert que consumir un alt grau de carn (sobretot si porta molt de greix) és perjudicial per a la nostra salut i que sempre serà més recomanable portar una dieta equilibrada amb proteïnes vegetals, llegums i altres tipus de grups d’aliments. 

La quantitat de carn recomanada setmanalment pot variar en funció de cada tipus de persona, dieta i alimentació, però en general des de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició recomanen reduir el consum de carn de dos a quatre vegades per setmana, a més de donar prioritat al conill o al pollastre en comptes d’abusar de menjar carn de vedella o porc. La nostra salut i dieta ho agrairà i no perdrem els beneficis com les proteïnes que ens aporta el consum de carn.

Efectes en el medi ambient del consum excessiu de carn

Gairebé un 15% de les emissions globals contaminants provenen de la industria ramadera, per la qual cosa no hi ha dubte de que es tracta d’un dels sectors més contaminants. Organitzacions com Greenpeace han advertit del problema que això suposa a tot el món, ja que la contaminació global cada cop és més elevada.  A mode de curiositat, podem esmentar que a Espanya hi ha més porcs (uns 56,4 milions a 2020) que éssers humans (47,3 actualment), per poder fer-nos una idea del nivell tan exagerat al que arriba l’assumpte.

El món i la nostra societat estan pensats per suportar i fer créixer de forma desmesurada l’industria càrnia, però a nivell individual podem ser responsables i reduir el consum de carn. La nostra salut i el planeta ho agrairan. I no perquè ho digui Garzón o els estudis de la OMS, sinó perquè és evident i hem de ser curosos amb el nostre entorn per assegurar-nos d’avançar cap un futur millor i més sa per a tots.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive