Salut integral.
Salut integral.

Paula Saez

One Health i medicina preventiva, els reptes mèdics de futur

Parlem del concepte de One Health i medicina preventiva per entendre què és exactament i quins desafiaments té al seu horitzó per arribar a ser més efectiva.

Preservar i promoure la salut, evitar la malaltia i incapacitat i facilitar el diagnòstic precoç i tractament de les malalties. Sona bé, veritat? Així és com es defineix la medicina preventiva, que pretén centrar-se en hospitals amb el focus posat a les possibles complicacions amb els pacients  i la seva seguretat. Quant al concepte de One Health, està relacionat amb un enfocament mediambiental i a continuació explorem el tema en profunditat.

One Health: què defineix aquest concepte?

Es tracta d’un dels principals reptes de la medicina preventiva. L’OMS el defineix com “l’esforç de col·laboració de múltiples disciplines que treballen a nivell local, nacional i mundial per assolir una salut òptima per a les persones, animals i medi ambient”. Per entendre-ho millor, té en compte la vida a les ciutats amb la gran mobilització diària, aglomeracions i transport quotidià que ens fa viure de forma molt més propera amb virus i bactèries. A més, dins del paraigües de One Health també es tenen en compte el canvi climàtic a més de les malalties i pandèmies, que condicionen la vida de les persones i dificulten la d’aquelles amb problemes respiratoris i cardíacs.

El major repte del One Health es produeix degut a que depèn més dels governs i dels països que de les persones, així que és molt difícil organitzar-se de forma adient i efectiva. Aquí entra en joc el paper rellevant de la medicina preventiva, que actualment ha de superar diversos reptes i tenir en compte algunes oportunitats que la faran millorar:

  • Seguretat dels pacients: un dels problemes en la medicina que s’ha de treballar en solucionar és el dels tractaments erronis. Receptar una medicació no adient a un pacient en particular és una situació que passa en un 15-20% dels diagnòstics i que pot arribar a generar moltes complicacions.
  • Prevenció de infeccions relacionades amb assistència sanitària: el paradigma són els contagis per microorganismes multiresistents causats tant per l'abús dels antibiòtics com per algunes pràctiques. La OMS i d’altres institucions internacionals consideren que es tracta de la tercera causa de mort a nivell mundial i ja treballen en crear protocols i alternatives per controlar aquesta situació.  
  • Revolució digital: automatitzar els sistemes de informació i que serveixin per detectar al moment, tant a nivell individual com col·lectiu, qualsevol problema o alerta per tractar-lo a temps (i així no haver d’esperar uns dies per solucionar-lo) és primordial.
  • Salut mental i envelliment: dos conceptes en els que es pot treballar per prevenir-los en la major mesura del que és possible, ja que afecten en gran mesura a la salut general de la població.

Per tot això, One Health unifica diversos conceptes de salut que volen ajudar a millorar la medicina preventiva per avançar cap un futur més prometedor i efectiu per a tothom, on es redueixin els percentatges de mals tractaments i es pugui arribar sempre a temps.    

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive