Al lavabo amb el mòbil
Al lavabo amb el mòbil

Mala cosa anar amb el mòbil al lavabo

Endur-se'n el mòbil al lavabo i estar massa estona assegut a la tassa del vàter és una pràctica de risc per a la salut

banner no facis cua3
 


Al primer món, als països rics, la transmissió de malalties a través dels excrements semblava erradicada i ho era fins que va arribar el mòbil, un dispositiu que s’ha convertit en company inseparable des que ens aixequem fins que ens fiquem al llit. No és estrany que un altíssim percentatge (més del 90% segons alguns estudis) de la gent utilitzi el mòbil mentre és al vàter.

La primera conseqüència ha sigut que el temps de permanència hagi passat de 5-10 minuts a 25-30, un allargament que pot tenir efectes indesitjables, com induir el desenvolupament d’hemorroides en persones propenses. Però no és aquest el principal problema de salut que pot implicar l’ús del mòbil al lavabo. Totes les superfícies del lavabo, fins i tot les més netes, estan plenes de bacteris i virus. Per evitar-los, abans de sortir ens rentem les mans. Però no fem el mateix amb el mòbil, que pot estar ple de gèrmens com ‘E. Coli’ o salmonel·la, bé per contacte amb les superfícies del lavabo o per haver-lo contaminat nosaltres abans de rentar-nos les mans. 

El temps de permanència al lavabo ha passat de 5-10 minuts a 25-30, un allargament que pot tenir efectes indesitjables

Per impedir aquest transport de bacteris o virus, alguns científics han arribat a aconsellar un procediment una mica peculiar: agafar el mòbil amb la mà dreta mentre s’utilitza el vàter, passar-lo a l’esquerra a l’acabar (per utilitzar dreta al fregar-nos), fer buidar la cisterna amb la dreta, continuar portant el mòbil amb l’esquerra fins dipositar-lo sobre una superfície neta i llavors rentar-se les mans. Aquesta recomanació, a més de poc viable –sembla un embarbussament– no té en compte la importància de tancar la tapa del vàter abans de fer córrer l’aigua.

Des de molt abans que es generalitzés l’ús del mòbil, els microbiòlegs ja advertien que l’existència d’un aerosol (petites gotetes d’aigua, com un esprai) que sortia del vàter cap al buidar la cisterna arrossegava els gèrmens dels excrements i els dispersava pel lavabo. Avui podem veure aquesta espècie de sortidor als vídeos gravats amb il·luminació làser per fer-ho visible. Després de ser analitzades, s’ha comprovat que les gotetes contenen gèrmens.

És el lavabo un lloc tan higiènic?

En vista de tota aquesta informació, ens hem de preguntar si el lavabo és un lloc tan higiènic com pensàvem o si utilitzar el mòbil allà és una pràctica de risc. A la segona qüestió, la resposta és que no, ja que el seu ús massiu al lavabo no sembla haver generat un increment significatiu de malalties infeccioses. Ara bé, no ens podem oblidar de tancar la tapa del vàter abans de fer córrer l’aigua i també estaria bé netejar el mòbil de tant en tant passant-li un drap humit amb aigua, gel hidroalcohòlic o alcohol. I, posats a fer, seria convenient limitar l’ús del mòbil al lavabo, per salut i per estètica.

Font: elperiodico.cat

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive