Garrapates: què fer si et pica i com prevenir-ho
Garrapates: què fer si et pica i com prevenir-ho

Garrapates: què fer si et pica i com prevenir-ho

Us expliquem què podeu fer en cas de que us piqui una garrapata, a més de com prevenir-ho amb antelació.

Els polls, les xinxes, les puces i les garrapates tenen diverses coses en comú, però la forma en la que ens poden afectar i el mètode per evitar-les i curar les seves picadures és diferent en cada cas. Insectes o paràsits, hem d’anar amb compte quan ens trobem en una situació de risc en la que poden estar presents per poder prendre les mesures necessàries com per evitar-les. A continuació ens centrem en les garrapates i us expliquem tot el que heu de saber al respecte.   

Com prevenir la picadura d’una garrapata   

Les garrapates viuen en entorns naturals com plantes, arbustos i pastura, a més de poder afectar alguns animals. El seu modus operandi és el d’adherir-se a la pell amb força i començar a xuclar sang de l’organisme en qüestió, per la qual cosa sempre buscaran un lloc calent i humit del cos com el cabell, les axil·les, el melic, les orelles o les engonals. Tot i que al principi són petites, acaben per créixer fins adquirir una mida considerable i de fet hi ha fins a 850 tipus diferents. En general només causen un picor intens a la zona en la que mosseguen, però poden arribar a causar problemes de salut lleus o seriosos si porten cap bactèria amb la que infectar. 

Per evitar que ens piqui una garrapata podem prendre una sèrie de precaucions quan ens trobem a una zona boscosa i de vegetació molt espessa com passejar pels senders més clars, emprar repel·lents (millor si són els registrats per la Agència de Protecció Ambiental, EPA) i dutxar-nos immediatament després d’haver estat a l’aire lliure. També és important revisar si la roba té garrapates, ja que es poden enganxar en ella abans de dirigir-se a la pell per picar. 

Tot i això, hi ha ocasions en les que no es pot evitar la picadura com per exemple estant a un parc jugant amb els nens i que una garrapata se’ls enganxi al cabell o bé que el nostre gos les agafi durant un passeig al camp i ens les transmeti. Per fer front aquestes i d’altres situacions cal conèixer què s’ha de fer per tractar les picadures.  

Què fer si et pica una garrapata 

Per començar, el més important és detectar que tenim una garrapata adherida a la pell i treure-la el més aviat possible amb l’ajuda d’unes pinces o tenaces petites. Amb un moviment ascendent lent i constant, sense prémer ni torçar, hauríem de poder extraure-la. Si no som capaços de tractar-la nosaltres mateixos podem anar al metge o inclús a la farmàcia més propera per que ens ajudin. 

En cas de sentir un dolor de cap intens, dificultat per respirar, palpitacions cardíaques irregulars o inclús paràlisis el que hem de fer és trucar al 911 o al número local d’emergències. També en el cas de no poder eliminar la garrapata per complert o bé quan la granellada es faci més gran, pensem que la zona de la picadura pot estar infectada o d’altres motius que escapin del nostre control i pels quals necessitem assistència professional.   

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive