Treballadors de residències geriàtriques del Maresme estan perfeccionant la seva formació en cures de la covid amb un curs finançat gràcies a la campanya '+ Salut x a un futur millor'. S'hi han inscrit 76 persones que han fet la part teòrica en diferit i que entre aquest dissabte i el següent faran la pràctica. Aquest dissabte han fet tres tallers: "un per manejar la insuficiència respiratòria, un per aprendre a utilitzar adequadament els EPI i un on s'ha simulat una afectació greu amb un pacient afectat per covid". El director acadèmic de recerca i innovació del Consorci Sanitari del Maresme, Pere Clavé, ha destacat que es fa "en un escenari ideal perquè es combina l'expertesa de l'hospital amb l'acadèmica del TecnoCampus Mataró".
El curs d'expert en cures de COVID i síndromes geriàtriques és fruit de la col·laboració entre el TecnoCampus Mataró-Maresme i el Consorci Sanitari del Maresme. En total s'han inscrit 76 persones. 14 dels alumnes són treballadors de la Residència Sant Josep de Mata i la resta són personal d'altres centres de Mataró, Calella, Pineda, Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt, Arenys de Munt i Tordera.
La formació s'allargarà durant cinc setmanes i compta amb 70 hores de formació específica per a professionals de residències, amb vídeos, materials complementaris i aprenentatge amb la metodologia "learning by doing" gràcies als tallers pràctics que s'han fet aquest i el pròxim cap de setmana. El curs està adreçat a professionals que treballen a les residències geriàtriques del Maresme com personal d'infermeria, responsables higienicosanitaris, auxiliars d'infermeria, auxiliars de gerontologia i fisioterapeutes.
La importància de posar-se i treure’s l’EPI
Una de les professores del curs és Helena Vidal, una infermera d'higiene i control d'infeccions de l'Hospital de Mataró. Ella s'ha "centrat en la col·locació i retirada dels equips de protecció individual (EPI)". Tot i que els seus alumnes ja fa molts mesos que treballen amb aquestes proteccions, encara hi ha algunes coses que es poden perfeccionar, assegura. "En el cas de les granotes és important que hi hagi un mirall i un tamboret per treure's bé l'EPI", ha detallat en declaracions a l'ACN. "Quan et vesteixes amb tanta cosa, amb tants EPI, la persona ho fa sempre amb inseguretat", ha detallat tot afegint que això passa "sobretot a l'hora de retirar-los". Per aquesta raó, Vidal ha explicat que "sempre s'aconsella que hi hagi una altra persona que t'estigui repassant". "És una manera d'evitar riscos i que la persona que s'estigui traient els EPI ho faci de la manera més segura possible", ha defensat.
Una de les alumnes que Vidal ha tingut aquest dissabte és la Sandra Luque. Segons ella, "treure's una granota és molt complicat perquè porta gorra, els braços i és difícil fer-ho sense tocar l'exterior". "És un moment en què t'has de concentrar molt i és un moment complicat", ha assegurat. Davant d'això, Vidal ha donat als seus alumnes "una mica de tècnica de com fer-ho perquè quedi tot ben enrotllat" per tal que quedi "tota la part contaminada per dins". I és que, segons Luque, "és difícil dominar una granota perquè és rígida, és més gran que tu, l'has de plegar i tot ha de quedar per dins".
També ho veu igual la Maria Luisa López, una altra de les alumnes que ha tingut Vidal. "Ho fèiem bé, però sempre hi ha algun truc més per fer-ho millor", ha explicat. "Jo crec que és pràctica i estar molt concentrada en què fas", ha conclòs.
O sobre cribatge
Un altre dels tallers en què han participat els alumnes aquest dissabte és un sobre cribratge, valoració o intervenció de la dificultat respiratòria, un dels principals símptomes dels pacients afectats per la covid-19. Per tal de poder practicar, la formació ha comptat amb un actor que ha simulat estar afectat pel virus. El personal dels centres geriàtrics del Maresme ha pogut fer el curs gratuïtament gràcies a la campanya '+ Salut x a un futur millor', que recapta fons per a projectes de recerca sobre la covid desenvolupats pels professionals del Consorci i que proporcionin resultats que es puguin traslladar a la millora de la salut, l'autonomia i la qualitat de vida dels maresmencs que pateixen o han patit aquesta malaltia.
Comentaris