Què és la dieta keto i en què consisteix
Què és la dieta keto i en què consisteix

Paula Saez

Què és la dieta keto i en què consisteix

Us expliquem en què consisteix la dieta keto, si funciona realment, per a quin tipus de persones és adient i exemples d’aliments que s’inclouen.

Fer exercici i portar una alimentació equilibrada és recomanable per a tothom. Tot i això, després dels excessos que molts hem comès durant la temporada d’estiu, és probable que necessitem o vulguem començar a fer una dieta especial per aprimar-nos una mica i recuperar el cos que desitgem tenir. Sempre serà més adient acudir a un nutricionista per a que ens aconselli sobre el nostre cas particular, però informar-se prèviament i conèixer algunes de les opcions que tenim disponibles és també recomanable. En aquest article us parlem de la dieta keto, que ha guanyat molta popularitat darrerament. És realment eficaç? Per a qui està destinada? En què consisteix? Us ho expliquem detalladament.

Què és la dieta keto?

Es tracta d’un tipus de dieta emprada habitualment en àmbits esportius que s’ha acabat estenent  i popularitzant fins arribar a altres esferes. Bàsicament, es tracta d’eliminar o reduir al màxim els hidrats i substituir-los per greixos i proteïnes. Aliments com a carn, el peix, els ous, el lactis sencers, l’alvocat, els fruits secs, les sèmoles i els olis vegetals, entre altes opcions, són els aliments més comuns en aquest tipus de dieta.

El terme “keto” està lligat a l’objectiu d’aquesta dieta: la creació de cossos cetònics, compostos metabòlics generats en l'organisme com a resposta a la manca de reserves d'energia. Aquest procés passa quan  falta la glucosa necessària al nostre cos i els músculs han de buscar l'energia en les reserves de glicogen: els hidrats de carboni acumulats en l'organisme.

És quan falten també aquestes reserves quan es produeix la cetosis i els àcids grassos es transformen en el fetge en un procés metabòlic que busca obtenir energia ràpidament. Així, si el cos s'ha quedat sense reserves d'energia ha de recórrer als greixos per usar com a combustible immediat, sobretot per al funcionament dels músculs. Com podeu esbrinar. Es tracta d’un procés que fa passar al nostre cos per un límit al que no l’hem de sotmetre normalment i de forma perllongada en el temps, ja que podria arribar a ser perillós.

Per què pot ajudar-nos a aprimar?

  • Augmenta la sacietat i disminueix la gana: diversos estudis han deixat com a resultat que una alimentació basada en els paràmetres de la dieta cetogénica ajuda a controlar la gana i fa que ens sentim més satisfets durant un període de temps més perllongat.
  • L’organisme recorre al greix per produir energia: i per aquest motiu s’afavoreix la pèrdua de pes, ja que es crema amb més facilitat.
  • Reducció significativa de la concentració de greix: al eliminar o reduir de forma significativa la ingesta d’hidrats de carboni i sucres.

Perills de la dieta keto

Una dieta saludable consisteix en portar una alimentació equilibrada i variada, per la qual cosa aquest tipus d’alimentació etiquetada com a “keto” pot arribar a ser perillosa si no es fa bé o es perllonga massa en el temps, ja que suposa una sèrie de mancances. Els cossos cetònics  baixen el nivell de pH de la sang, provocant que sigui més àcida i això afecta negativament els òrgans. No està recomanada per a persones amb malalties metabòliques, problemes de tiroides, ronyó, fetge o pàncrees, diabètics o pacients amb TCAs.

Per concloure, podem determinar que una dieta cetogènica estricta només s’hauria de començar amb objectius concrets en circumstàncies determinades i, per suposat, sempre serà recomanable que estigui supervisada per un professional.

Font: directo al paladar

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive