Paracetamol o ibuprofè.
Paracetamol o ibuprofè.

És bo alternar ibuprofè i paracetamol si tens febre?

Responem a aquesta qüestió gairebé atàvica sobre dos dels medicaments més usats en aquestes èpoques: ibuprofè i paracetamol.

El paracetamol i l'ibuprofè són dos dels medicaments més utilitzats per tractar el dolor tant per indicació mèdica com en automedicació. De la mateixa manera, són fàrmacs que solen utilitzar-se també indistintament per baixar la febre, fins i tot combinant-los en un mateix procés febril, sobretot en nens petits. Això és correcte?

Segons explica a Marca Lorenzo Armenteros, portaveu de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), encara que són similars, actuen de manera diferent: “El paracetamol té efecte antitèrmic i antipirètic, encara que també té un petit efecte antiinflamatori. Per la seva banda, l'ibuprofè té més poder antiinflamatori i analgèsic. El seu efecte antitèrmic és més baix, per la qual cosa es fa servir de forma secundària per a processos febrils”.

Segons això “en els processos en què predomini la febre s'usarà paracetamol, i en aquells trastorns o problemes en què hi hagi inflamació, per exemple, en una contusió amb dolor afegit, s'utilitzarà ibuprofè”, informa l'expert.

Així, el de més fàcil ús per a la febre serà el paracetamol ja que “és el que té un efecte antitèrmic més gran i amb menys efectes secundaris”, indica Lucía Galán, pediatre i autora del llibre ‘El gran libro de Lucía, mi pediatra’.

Pel que fa a la pregunta de si és recomanable combinar-los durant un procés febril, la resposta és no. Com reconeix Armenteros, “hi va haver un temps en què es van alternar tots dos medicaments, però ara cal valorar els símptomes (inflamació o no) per recomanar un medicament o un altre sense combinar-los”. Només es deixa afegir un altre fàrmac “si passades unes hores l'efecte del primer no aconsegueix baixar el dolor del pacient” però sempre sota recomanació mèdica. En aquests casos, explica l'expert, “es pot recomanar un segon fàrmac, però només ocasionalment i per a un moment determinat i mai com a tractament de base. Aquesta recomanació no és només per als nens sinó també per als adults”.

I és que cal no oblidar que tots dos medicaments tenen efectes secundaris. L'ibuprofè, com la resta d'antiinflamatoris, té conseqüències greus sobre el ronyó i el seu ús indiscriminat pot donar lloc a un mal imparable. Per la seva banda, el paracetamol és menys nociu, encara que no deixa de ser un fàrmac amb conseqüències, sobretot a nivell hepàtic.

Així doncs, ja ho sabeu. O un o l’altre, preferiblement, i no pas amb alternança. És qüestió de precisar els símptomes o la dolència i en funció d’això determinar quin tractament és el més adequat.

Font: cuidateplus.marca.com

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive