Vitamina D covid
Vitamina D covid

Detecten deficiència de Vitamina D en la majoria de pacients de Covid-19

L’estudi de l’hospital de Santander no és concloent però podria indicar que les persones amb deficiència de vitamina D són més propenses a patir Covid-19

Una investigació de l’Hospital Universitari Marquès de Valdecilla de Santander ha confirmat que el 82,2% dels pacients amb Covid-19 del seu centre pateixen dèficit de vitamina D. L’estudi evidencia que la gran majoria d'aquestes persones amb manca de l'anomenada vitamina del sol són homes. Aquest estudi, publicat al 'Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism' de l’Endocrine Society, va analitzar 216 pacients amb Covid-19 i a 197 persones sanes.

L’anàlisi formava grups demogràfics molt similars en qüestions com edat o sexe. Quan els investigadors van escrutar els nivells de vitamina D, van comprovar que el 82,2% dels pacients amb Covid-19 presentaven una deficiència notable en els registres que es marquen com a estàndards. En el cas del grup de sans, “només” el 47,2% tenia menys vitamina D de la requerida.

Aquest estudi podria indicar que les persones que presenten una deficiència de vitamina D són més propenses a patir Covid-19. De fet, valors negatius en aquesta vitamina s’associen a tenir més probabilitats de patir altres malalties com problemes derivats de la hipertensió o dolències cardíaques. De totes maneres, en el cas que ens ocupa de la Covid, l’estudi no va trobar correlació entre el dèficit de vitamina D i la gravetat de la infecció.

"El tractament amb vitamina D ha de recomanar-se en pacients amb Covid-19 que tenen nivells baixos d’aquesta vitamina, ja que podria tenir efectes beneficiosos tant en el sistema muscular i esquelètic com en l’immunològic. Cal identificar i tractar la deficiència de vitamina D, especialment en persones d’alt risc com la gent gran, pacients amb diverses malalties i els usuaris de les residències", explicava en un comunicat el doctor José Luis Hernández, director de l’equip investigador.

Els investigadors adverteixen, però, que els seus resultats es limiten només a l'hospital Marquès de Valdecilla, a la ciutat de Santander, i que no poden generalitzar-se a altres països, contextos i ètnies. Els autors de l'estudi, a més, precisen que van aconseguir demostrar una associació entre la presència de vitamina D i la Covid-19, però no una causalitat. És a dir, no és possible afirmar que la deficiència de vitamina D condueixi a la malaltia, com tampoc que el reforç de vitamina D protegeixi contra la malaltia.

La vitamina D ajuda a regular la quantitat de calci i fosfat al cos, que són necessaris per mantenir els ossos, les dents i els músculs saludables. Aquesta vitamina, ja present en el nostre organisme, s'activa quan ens exposem al sol, però també es pot adquirir a través d'aliments com el peix, la carn i els ous.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive