El CSDM millora l’atenció a la fatiga crònica i fibromiàlgia
El CSDM millora l’atenció a la fatiga crònica i fibromiàlgia

El Consorci Sanitari del Maresme millora l’atenció a la fatiga crònica i a la fibromiàlgia

La unitat funcional especialitzada, que ofereix una atenció integral a aquests pacients, incorpora un programa de rehabilitació.

La Unitat d'expertesa de les síndromes de sensibilització central del Consorci Sanitari del Maresme dona suport als 13 equips d’atenció primària del Maresme Central, des de Premià de Mar fins a Arenys de Mar. El 2019, abans de la covid, va atendre 230 pacients. Aquesta unitat funcional està formada per un equip multidisciplinari que compta amb una infermera gestora de casos i professionals de medicina interna, reumatologia, psicologia i rehabilitació. La seva funció és confirmar el diagnòstic i adequar individualment la combinació de tractament farmacològic, exercici físic i teràpia cognitiu-conductual que necessita cada persona.

Les persones diagnosticades per aquest equip multidisciplinari, que presentin fatiga com a símptoma principal, podran participar en un programa de rehabilitació a l’Hospital de Mataró, que inclou 15 sessions d’una hora, dos cops per setmana, i amb una intensitat baixa. Després, el pacient haurà de continuar treballant a casa.

Les síndromes de sensibilització central són malalties cròniques que afecten dones i homes de totes les edats i que provoquen un gran impacte en la qualitat de vida. Provoquen símptomes que afecten diversos sistemes de l'organisme, amb períodes d'intensificació. Algunes d'aquestes manifestacions són la fatiga que no es recupera amb el repòs, el dolor generalitzat, les alteracions cognitives (com la dificultat de concentració, la lentitud mental i la pèrdua de memòria), el son no reparador o alteracions gastrointestinals, sempre sense una causa detectable que aparentment les justifiqui.

El 80% dels pacients són dones

 Actualment, a Catalunya hi ha entre 180.000 i 270.000 persones que pateixen fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica, de les quals més del 80% són dones, amb una mitjana d'edat de 57,9 anys, que en els homes se situa en els 45,6 anys.

Comentaris (6)

Sisi Fa 1 mes
Quan de postureig, a la hora de la veritat no hi ha ajuda ni intencions ni vocacions. El conte a un altre.
Juan José Montero Alía Fa 1 mes
Bon dia, m'agradaria que la gent sapiguès que encara els metges de família no coneixem el nou circuit de derivació a aquesta unitat i que de moment no podem enviar cap pacient. Sembla ser que serà a partir del mes de març 2023.
Metge Fa 1 mes
Soc metge d'un CAP de Mataró, i cada cop que derivo una pacient amb fibromialgia al Hospital, me la tornen "No esta a la nostra cartera de serveis", "Es una patologia d'atenció primària"..., ens voleu dir com nassos hem de fer perquè ens visitin aquestes pacients?
Carme Fa 1 mes
Si això fos veritat, seria una bona noticia. El que sí que es cert, és que cada dia ens posen més traves per accedir a la sanitat pública. Serveis que hem pagat (els d'aquí) i als que tenim DRET. Sembla però que ningú no ho vol veure. Fem manifestacions per moltes coses, però pel robatori que ens fan amb la sanitat, no. Potser que ens desvetllem ja!!
R. G. Fa 1 mes
Jo estic diagnosticada de fibromiàlgia de fa molts anys. Com ho puc fer perquè em derivin a la consulta d'aquesta unitat de l'hospital?
Pilar vega Fa 1 mes
Hola! Padezco fibromialgia, fatiga crónica y sensibilidad química, Los brotes son cada vez más seguidos y con menor recuperación, no puedo llevar una vida normal, estoy muy limitada, pues bien he solicitado en varias ocasiones que me deriven al hospital de Mataró a la central de fibromialgia, pues siempre me ha sido denegada, no se para que está si luego las personas que lo padecemos no podemos ser visitadas y ayudadas aquí. Gracias

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive