Aquest dilluns, 13 de febrer, és el Dia Internacional de l’Epilèpsia, una malaltia cerebral que es caracteritza per una predisposició permanent per presentar crisis epilèptiques i per les seves conseqüències neurobiològiques, cognitives, psicològiques i socials.
Durant el 2022, el servei de Neurologia de l’Hospital de Mataró (gestionat pel Consorci Sanitari del Maresme) va atendre un total de 223 pacients per aquesta patologia, dels quals 26 es van visitar per primera vegada –nou diagnòstic– i la resta va tenir visites de seguiment.
Les notícies al teu Whatsapp
- Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
- També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.
Com actuar davant una crisi. Desiree Muriana, neuròloga de l’Hospital de Mataró, explica en el vídeo adjunt com hem d’actuar davant d’una crisi epilèptica i quan hem d’avisar a una ambulància.
Com actuar davant una crisi epilèptica from Consorci Sanitari del Maresme on Vimeo.
Les cinc pautes d’actuació principals són:
- No deixar sol al pacient i evitar que pugui caure
- No intentar controlar els seus moviments, només retirar els objectes amb què es pugui fer mal
- No introduir-li mai res a la boca
- Controlar el temps de durada de la crisi. Si arriba als 5 minuts, trucar a una ambulància 5. Col·locar al pacient de costat
Prevalença de la malaltia
Qui es pensi que la malaltia li és una cosa llunyana segurament s'equivoca. L’epilèpsia afecta tant infants com adults, però acostuma a iniciar se a edats primerenques de la vida. És una malaltia que afecta unes 350.000 persones a tota Espanya i a més de 50 milions al món. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada deu persones pateix una crisi epilèptica al llarg de la seva vida.
Comentaris (2)