Una de cada deu persones pateix una crisi epilèptica
Una de cada deu persones pateix una crisi epilèptica

Una de cada deu persones pateix una crisi epilèptica

Més de 200 maresmencs són tractats a l’Hospital de  Mataró per epilèpsia, una malaltia cerebral que es caracteritza per una predisposició permanent per  presentar crisis epilèptiques.

Aquest dilluns, 13 de febrer, és el Dia Internacional de l’Epilèpsia, una malaltia cerebral que es caracteritza  per una predisposició permanent per presentar crisis epilèptiques i per les seves  conseqüències neurobiològiques, cognitives, psicològiques i socials. 

Durant el 2022, el servei de Neurologia de l’Hospital de Mataró (gestionat pel Consorci Sanitari del Maresme)  va atendre un total de 223 pacients  per aquesta patologia, dels quals 26 es van visitar per primera vegada –nou diagnòstic– i la resta  va tenir visites de seguiment.  

Les notícies al teu Whatsapp

 • Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
 • També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.

Com actuar davant una crisi. Desiree Muriana, neuròloga de l’Hospital de Mataró, explica  en el vídeo adjunt com hem d’actuar davant d’una crisi epilèptica i quan hem d’avisar a una  ambulància. 

Com actuar davant una crisi epilèptica from Consorci Sanitari del Maresme on Vimeo.

Les cinc pautes d’actuació principals són: 

 1.  No deixar sol al pacient i evitar que pugui caure  
 2. No intentar controlar els seus moviments, només retirar els objectes amb què es pugui fer  mal 
 3. No introduir-li mai res a la boca 
 4. Controlar el temps de durada de la crisi. Si arriba als 5 minuts, trucar a una ambulància 5. Col·locar al pacient de costat  

Prevalença de la malaltia

Qui es pensi que la malaltia li és una cosa llunyana segurament s'equivoca. L’epilèpsia afecta tant infants com adults, però acostuma a iniciar se a edats primerenques de la vida. És una malaltia que afecta unes 350.000 persones a tota  Espanya i a més de 50 milions al món. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de  cada deu persones pateix una crisi epilèptica al llarg de la seva vida.  

 

Comentaris (2)

Jordi Pujol Fa 9 mesos
Les dades estan molt bé,però per què no posem més serveis per atendrens. És vergonyós que tingui que esperar un any a visitar-me amb la meva neuròloga(la del vídeo) sense cap tipus de control sobre la medicació que m’estic prenent ho crisis que m’hagin pogut donar.
Rosa Fa 9 mesos
Una de cada deu? No estava conscient de que fos tant!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive