Alliberar les patents de les vacunes és la solució?
Alliberar les patents de les vacunes és la solució?

Redacció

Alliberar les patents de les vacunes és la solució?

Aquesta proposta s’ha posat sobre la taula des de diferents àmbits, però no tot és tan fàcil com això. Veus d’experts en detallen pros i contres.

Alliberar, o no, les patents de les vacunes. Aquesta és la qüestió. I és un tema que s’ha posat sobre la taula perquè moltes veus han reclamat suspendre temporalment les patents de vacunes Covid. Estats Units (EUA), la Unió Europea (UE) i el Regne Unit (UK), lideren els territoris discordants. Cadascú hi diu la seva, però per apropar-nos a aquest tema amb més precisió farem un cop d’ull a un article científic que exposa la controvèrsia des de diferents punts de vista. El text en qüestió és obra de Salvador Peiró, investigador de l’Àrea de Recerca en Serveis de Salut, Beatriz González López-Valcárcel, catedràtica de Mètodes Quantitatius en Economia i Gestió de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària i Vicente Ortún Rubio, catedràtic emèrit d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra.

Els autors esgrimeixen que hi ha dos rotunds arguments, inapel·lables, per accelerar la disponibilitat de vacunes al món.

El moral: cap dret de protecció de la propietat intel·lectual hauria de prevaler sobre el dret humà universal a la salut i a la vida.

L’egoista: els riscos de la Covid-19, fins i tot per als països rics, persistiran mentre es mantingui l’epidèmia en els països pobres.

Acceptats aquests arguments, la discussió se centra en com accelerar l’accés a les vacunes. L’alliberament temporal de patents podria no ser un mecanisme útil per a aquest fi. I podria tenir efectes negatius sobre la innovació (també en les vacunes per a noves variants). Fins i tot distreure’ns de l’objectiu essencial i demorar l’accés a les vacunes.

Sistema de patents i regles de joc internacionals

Les patents es van crear per incentivar la innovació i fomentar la seva ràpida difusió perquè la competitivitat de les organitzacions i el benestar dels països depèn de la innovació. Busquen estimular l’innovador amb un “premi”, un dret de monopoli que, limitant l’accés universal i donant poder de mercat a l’innovador, controla l’oferta i incrementa els preus.

Fins a la data no s’ha inventat res millor que les patents per estimular la innovació. Però les patents també imposen barreres a la difusió del coneixement. A més, només estimulen la innovació que resol necessitats dels que poden pagar-la (demanda solvent) mentre les malalties oblidades (les de països pobres) continuen relegades.

S’han proposat diverses alternatives, no excloents entre si, per compaginar estímul a la innovació i accessibilitat en el cas de medicaments i vacunes:

  • Adquisició de la patent pels governs (en subhasta i a valor social) per a la seva transferència al domini públic, que requeriria una gran coordinació entre governs.
  • Atorgar premis a l’innovador, en lloc de patents. El “premi” no restringeix l’ús del coneixement i el mercat competitiu s’ocuparà de la difusió.
  • Els acords de compra anticipada de vacunes contra la Covid el 2020 han estat la solució dels països rics per prioritzar el subministrament de vacunes a les seves poblacions. Compartint riscos amb el descobridor durant la fase de desenvolupament de la vacuna, van assegurar el finançament (i el risc de fracàs) a l’innovador, i que la seva població rebés suficients dosis en termini i preu.

La suspensió de patents acceleraria la vacunació mundial?

Què és més eficaç en aquests moments per garantir el subministrament mundial de vacunes? Incentivar les llicències voluntàries, sobre una base cooperativa, o eliminar temporalment les patents, apostant per les llicències coercitives?

Probablement, la suspensió per si mateixa no aconsegueixi en el curt termini l’expansió necessària de la producció de vacunes. Per les següents raons:

  • Les limitacions de subministrament actuals reflecteixen colls d’ampolla en la fabricació. El major problema no és d’incentius a la innovació, sinó d’escassetat de matèries primeres i d’assegurar la qualitat de la producció.
  • Les vacunes no són només productes, sinó també processos. L’expansió de la fabricació requereix també transferència de tecnologia, un aspecte que s’articularia millor amb llicències voluntàries i mecanismes de compensació adequats.
  • La producció de vacunes, a més de considerables economies d’escala, té una corba d’aprenentatge. Les vacunes més innovadores tenen una tecnologia molt complexa i requereixen recursos especialitzats que no tenen les fàbriques tradicionals.
  • Així mateix, seran necessaris acords de finançament públic per al pagament de les llicències obligatòries i de les vacunes que surtin de les fàbriques de genèrics. I també per al pagament de la resta de llicències necessàries per a la producció de les vacunes.

Alternatives actuals a la suspensió de patents

Sense una transferència tecnològica decidida per ensenyar com fer-ho, la suspensió de patents té molt de brindis al sol. Ni la transferència de tecnologia ni la instal·lació de nova capacitat es podran realitzar amb la velocitat necessària.

Una alternativa immediata per vacunar el món passa perquè els països rics incentivin la cooperació dels fabricants perquè atorguin llicències voluntàries a nous fabricants, comparteixin amb ells els coneixements tècnics associats a la seva patent i els assisteixin per produir i vendre en mercats específics.

A canvi, el titular de la patent ha de garantir la qualitat del nou producte i pot rebre regalies sobre les seves vendes. Les llicències voluntàries, a més, proporcionen bona imatge a les grans companyies farmacèutiques.

A mig-llarg termini, convé assegurar que continua la innovació en vacunes eficaces enfront de les potencials noves variants i assegurar cadenes de subministrament de vacunes sostenibles a llarg termini, majors i més robustes que les actuals. I no només Covid. Les altres vacunes també importen.

D’altra banda, experts en patents i bioètica de la UOC aporten més arguments al debat:

 Arguments a favor d'alliberar les patents

• La pandèmia representa un problema de salut pública mundial.

• Falta de capacitat de producció de vacunes davant la demanda, per part dels titulars de les patents.

• Finançament públic per desenvolupar algunes vacunes contra la COVID-19.

Arguments en contra d'alliberar les patents

• Una minva en els titulars de les patents per monetitzar la seva inversió en R+D en relació amb la vacuna.

• Forta inversió en equips altament qualificats i infraestructures, així com en tecnologies emergents, per part dels qui decideixin assumir la fabricació de les vacunes.

• Un precedent respecte a possibles noves solucions que puguin sorgir per combatre la Covid-19.

Sigui com sigui, el debat és sobre la taula i segurament encara en sentirem a parlar més durant els propers dies.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive