Activitat a Valldemia vinculada a la formació per respondre a aturades cardíaques. Foto: R.Gallofré
Activitat a Valldemia vinculada a la formació per respondre a aturades cardíaques. Foto: R.Gallofré

Redacció

10.000 alumnes mataronins es preparen per poder salvar la vida a persones amb aturada cardíaca

Els estudiants de 34 escoles i instituts de la ciutat reben formació en tècniques de suport vital bàsic, una iniciativa que ha començat aquest dimecres amb diversos tallers i activitats a l'escola Valldemia

banner clinica issa
 

8 de cada 10 aturades cardiorespiratòries es produeixen fora d'un centre sanitari, i molt habitualmnet amb un familiar o amic al costat de qui les pateix. Però només un 15% d'aquestes reben reanimació cardiopulmonar per part d'aquesta persona propera o d'algun ciutadà de pas. Una reanimació feta a temps i de forma correcta garanteix una supervivència 20 vegades més gran que quan es fa de manera incorrecta. Per tot plegat, tenir ciutadans formats en la matèria és clau per evitar la mort de les persones que pateixen un atac de cor. I com en tot procés educatiu, si es rep d'infant o adolescent sempre és millor. 

Per aquest motiu, el departament d'Educació de la Generalitat i el Consell Català de Ressuscitació han iniciat un projecte de formació en tècniques de suport vital bàsic, que a Mataró compta amb la participació de més de 10.000 alumnes d'escoles i instituts de la ciutat. La inciativa ha arrencat aquest dimecres, dia 16, amb motiu del Dia Mundial de la Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria, amb una sessió formativa per alumnes d'infantil, primària i secundària a l'escola Maristes Valldemia, un dels centres participants.

Dues alumnes en un dels tallers. Foto: R.Gallofré
Dues alumnes en un dels tallers. Foto: R.Gallofré

 

Segons ha informat l'Ajuntament, durant aquest curs un total de 10.182 alumnes (el 60% del total a la ciutat) de 34 centres educatius de la ciutat participaran en aquest programa, impartit per 151 professors de les mateixes escoles i instituts que han estat formats prèviament com a monitors en suport vital. A Mataró el projecte està coordinat pel Centre de Recursos Pedagògics amb la col·laboració de l’Ajuntament. L'objectiu és que l’alumnat, quan acabi l’educació obligatòria, sàpiga actuar davant una aturada cardíaca realitzant les maniobres de suport vital bàsic.

Cal recordar, en aquest sentit, que el projecte “Mataró, ciutat càrdioprotegida” impulsat per l’Ajuntament, ha permès que la ciutat disposi d'un total de 57 desfibril·ladors de titularitat municipal. Estan situats als equipaments públics (46), al passeig Marítim (2) i en vehicles de la Policia Local (8) i Protecció Civil (1).  

Pel que fa a la sessió formativa que ha tingut lloc aquest dimecres a Valldemia, l’alumnat d’I5 ha realitzat una proposta a l’aula de coneixement i interiorització del telèfon únic d’emergències 112; l’alumnat de 6è ha fet un taller d’aproximació segura per comprovar l’estat de consciència i respiració i han après a realitzar la posició lateral de seguretat; i l’alumnat de 4t d’ESO ha realitzat un taller de compressions. 

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive