La supervivència dels pacients amb càncer ha augmentat significativament gràcies al diagnòstic precoç i les millores en els tractaments mèdics i quirúrgics. Aquests avenços plantegen nous reptes per als sistemes de salut, que han de garantir un seguiment adequat i personalitzat per a cada supervivent. L'Hospital de Mataró ha establert el programa "Llargs supervivents de càncer", que ja compta amb més de 1.000 maresmencs que han superat la malaltia després d'un període d'entre 5 i 10 anys, segons el tipus de tumor.
A Catalunya, l'any 2023, es van diagnosticar 44.793 nous casos de càncer. Els tipus més freqüents en homes van ser pròstata, colorectal, pulmó, bufeta urinària i fetge, mentre que en dones van predominar els càncers de mama, colorectal, pulmó, sistema nerviós i cos uterí. La supervivència relativa al càncer al cap de 5 anys del diagnòstic és més alta en dones (65,3%) que en homes (53,7%). Tumors com els de tiroides, pell melanoma i mama tenen els percentatges de supervivència més elevats en dones, mentre que en homes destaquen els de testicle, pròstata i pell melanoma.
Els efectes secundaris i les alteracions psicosocials són comuns després del tractament oncològic. Els símptomes físics més comuns inclouen fatiga, trastorns de la memòria i la concentració, dolor i formigueig a les extremitats. També persisteixen problemes psicològics, socials i familiars com ansietat, depressió, baixa autoestima, problemes amb les relacions sexuals, dificultats econòmiques i problemes laborals. Malgrat això, un 73% dels supervivents es reincorporen a la seva vida laboral i familiar.
Per garantir una bona salut a llarg termini, els supervivents han de seguir consells com portar una dieta equilibrada, fer activitat física diària, dormir un mínim de 8 hores, mantenir un pes adequat, evitar l'alcohol i el tabac, viure el present i gaudir de la vida, i complir amb els seguiments mèdics recomanats.
El programa "Llargs supervivents de càncer" de l'Hospital de Mataró esdevé un exemple de com una atenció centrada en el pacient pot marcar la diferència en la seva recuperació i benestar a llarg termini. Els pacients són seguits de prop per un equip multidisciplinari que inclou oncòlegs, infermeres especialitzades, psicòlegs i treballadors socials, assegurant que cada individu rep l'atenció necessària per afrontar els efectes secundaris del tractament i recuperar una vida plena i satisfactòria.
Aquest enfocament integrador no només tracta les necessitats mèdiques dels pacients, sinó que també aborda els aspectes emocionals i socials de la recuperació del càncer. L'objectiu és oferir una atenció holística que permeti als supervivents no només sobreviure, sinó també prosperar en la seva nova normalitat.
Comentaris